Le pogum, vstani!

Svetopisemski maraton, neprekinjeno glasno branje Svetega pisma, je bil v Sloveniji prvič pripravljen leta 2007 – ob letu Svetega pisma. Prireditev je ekumenska, organizacijski odbor, ki jo pripravlja, sestavljajo predstavniki različnih krščanskih gibanj in skupnosti, pobudo zanjo pa je dala Svetopisemska družba Slovenije. Ob celotedenskem branju Svetega pisma se zvrsti več kot tisoč bralcev.

SP maraton 2023Letos se veselimo 15. obletnice maratona, ki smo mu nadeli naslov Le pogum, vstani! (Mr 10,49). Geslo nas opogumlja na več področjih: delovnem, verskem, družinskem … Organizatorji smo ga izbrali z mislijo, da je vsemogočni Bog tisti, ki o nas ve vse, pozna naše stiske, sliši naše prošnje in nas hrabri. Morda se nam zdi, da so nastopili najbolj krizni, temačni in kaotični časi do sedaj. A Bog nam vseeno na razne načine sporoča, naj vztrajamo in mu zaupamo. Svetopisemski maraton je eden takih dogodkov, kjer se lahko napolnimo z Božjo milostjo in gremo pogumno naprej. Ter s seboj ponesemo Njegov blagoslov.

Svetopisemski maraton bo potekal od sobote, 21. januarja 2023, do četrtka, 26. januarja 2023. Maraton ponuja različne oblike programa, ki so prilagojene udeležencem. Najbolj znano je osrednje branje Svetega pisma, ki traja teden dni, noč in dan, ter kjer se zvrsti več kot tisoč bralcev in prebere celotno Sveto pismo. Če ste se branja že kdaj udeležili, v živo (pred korono) ali po Zoomu (zadnja leta), veste, da Sveti Duh za vas zmeraj izbere prikladen del Svetega pisma, ki vas nagovori v trenutni situaciji. Neverjetno. Takšno klasično branje je najprimernejše za odrasle.
Če vam je bližje brati in proučevati Sveto pismo v manjši skupini, so na spletni strani Svetopisemskega maratona objavljena gradiva za različne mini maratone: mini maraton v župniji, družinski, zakonski, veroučni mini maraton, pa mini maraton za starejše v domovih, v bolnišnicah. Mini maraton za veroučence nudi kratek program za izvedbo učne ure, povezane s svetopisemsko zgodbo, ki spodbuja ozaveščanje mladih kristjanov o pomembnosti stika z Božjo besedo in prenos krščanskih vrednot v vsakdan na otrokom primeren način. Družinski mini maraton pa mamam in očetom predlaga, da se vsaj en večer v tednu trajanja maratona skupaj z otroki zberejo okoli družinske mize, preberejo svetopisemsko zgodbo in se pogovorijo o kratkih vprašanjih, ki so navedena v gradivu. Tak mini maraton spodbuja branje Božje besede doma, pogovor o verskih tematikah, vzgojo za krščanske vrednote in krepi družinsko povezanost. Preverite še ostale možnosti na spletni strani in si oglejte pripravljena gradiva za mini maraton, ki vas zanima.
Poleg branja Svetega pisma organiziramo tudi spremljevalni program, ki ga najdete na spletni strani maratona ter vključuje tudi dogodke za mlade in otroke.

Bog nas vabi na različne načine, da se Mu približamo. Lepo vabljeni, da se pridružite ekumenski družini pri branju ali na katerem izmed dogodkov.
Le pogum, vstani! Hvala iz srca in se vidimo na maratonu!

Več informacij o programu, mini maratonih in prijavah na branje na spletni povezavi:
www.svetopisemskimaraton.si
Tanja Povšnar Vrečar,
večletna soorganizatorka maratona

Le pogum, vstani!, v: Ognjišče 1 (2023), 80.

Zajemi vsak dan

Gradimo nov svet. Svet ljubezni, miru in dobrote. Gradimo ga s trpljenjem. Gradimo ga najprej v lastnih dušah. Potem bo vstal tudi v drugih.

(Cvetana Priol)
Petek, 26. April 2024
Na vrh