SOS molitev

V trenutkih preizkušnje, trpljenja, težav, bolezni se pogosto znajdemo v slepi ulici, brez sogovornika, brez načrta, kaj in kako. Kaj ko bi v takih trenutkih enostavno rekli: »Bog, jaz tega bremena ne zmorem nositi sam. Obračam se v molitvi k tebi, da mi pomagaš, prideš naproti. Prosim te za pomoč.« Zakaj se tako redko odločimo za molitev in za zaupanje, da nam bo Oče, Stvarnik pomagal? Če ne vemo, kako se tega lotiti, nam je na voljo tudi SOS molitev, ki jo izvajajo v skupnosti Emanuel. Pogovarjali smo se z eno od prostovoljk, ki je razložila, kako poteka molitev za druge, in hkrati povabila vse, ki potrebujejo uho ali ramo, koga, ki bo zanje ali z njimi molil, da se opogumijo in pokličejo.

sos molitev- Kolikšen del klicev in prošenj prihaja za molitev za zdravje, če to mogoče oceniti? Kličejo tudi mladi, ki se znajdejo v tej preizkušnji?
Ljudje na SOS molitev pokličejo v raznoraznih osebnih stiskah in zaskrbljenosti. Po mojih izkušnjah je molitev za zdravje okrog tretjina vseh klicev, ki sem jih prejela. Radi pokličejo ljudje pred odhodom na pregled ali operacijo ali po pregledu pred informacijo o izvidih, pogostokrat je razlog rak ali ponavljajoči se rak v družini. Velika pa je moč molitve, saj se po izročitvi namena in po molitvi ljudje poslavljajo pomirjeno, spokojnejši, z večjim zaupanjem v Božjo navzočnost in opogumljeni v zavedanju, da niso sami.
- Lahko malce opišete, kako poteka pogovor, ko kdo pokliče in izrazi prošnjo za molitev?
Molitev poteka v kapeli pred izpostavljenim Najsvetejšim. Veličina tega služenja je v tem, da poskušaš pred Gospodom biti prazen svojih predstav in da v zaupanju, da bo molitev vodil Sveti Duh, preprosto poslušaš. Na SOS molitvi naj ne bi svetovali, ne spraševali, ne obljubljali, ne iskali rešitev, le peljali ljudi k Bogu v veri, da bo On dal vse odgovore in vse tisto, kar človek potrebuje. Ljudje pokličejo in molivec ne sprašuje, ne vrednoti, ne sodi, ne govori o sebi ali se pogovarja, preprosto posluša. Ko tisti, ki pokliče, izčrpa besede, ko izgovori namen, molivec preprosto spontano ali po želji po obrazcu kratko moli za ta namen. Včasih odpre Sveto Pismo in pove besede, nekaj vrstic, če se odpre Beseda, ki je skladna z namenom molitve ali človeku v spodbudo ali rast.
Prostovoljci nimamo izobraževanj, nimamo refleksij, pogoj je le vera v moč molitve in vera v Boga. Po kratki molitvi se poslovita.
- Pogosto se nam zdi, da ne vemo, kako pristopiti, se pogovarjati z nekom, ki gre skozi težko, tudi zdravstveno preizkušnjo. Kako k pogovoru pristopite vi?
Mislim, da vsak potrebuje uho, posluh in prostor, da pove, kaj živi, kaj ga skrbi, kaj nosi. Sama ne razmišljam dosti, preprosto sem v ljubeči drži posluha. Ko ima človek prostor, da pove in sliši sebe, se začnejo dogajati potresi. Izgovorjenost osvobaja in vrača človeku dostojanstvo, ker ga nekdo le posluša. Zanimanje in posluh torej po moji izkušnji odpirata vrata v molitev, ljudje se včasih obrnejo na SOS ravno zaradi tega, ker doma in okrog sebe nimajo človeka, na katerega bi se naslonili ali bi se zanje zanimal.
- Pogosto pozabimo, da z molitvijo lahko pravzaprav zelo veliko naredimo. Se vam javijo ljudje tudi s povratno informacijo?
Silna je moč molitve, je dejala sv. mala Terezika Deteta Jezusa! Sadovi molitve velikokrat ostanejo skriti, včasih se morda pokažejo kasneje, mnogokrat ne vemo, a zaupamo, da so. Darovi med molitvijo pa so številni, kar na lastna ušesa spremljamo molivci vsak večer!
Poklicali so tudi že ljudje, da so se zahvalili, da je molitev prinesla ozdravljenje, da je nekdo na zadnjem pregledu imel raka, na naslednjem pregledu pa ne več, ali da so po molitvi hitro dobili službo, ki so jo dolgo čakali. Ali da je v družino prišel mir, da so se med seboj spravili. Ali da nemira, ki so ga čutili, ni več, da se je vanje naselil mir. Velika vera rodi sadove! Otroško zaupanje rodi sadove! Odložiti stisko pred Gospoda rodi sadove! V to močno verujem..
- Kako bi vi nagovorili nekoga, naj se v trenutkih preizkušnje obrne na molitev?
Zelo preprosto: Pridite! Božje Srce nas čaka na najbolj nežen, sprejemajoč in ljubeč način, ki nikogar ne obsoja! Čaka, da bi vanj odložili svoje stiske, da bi jih končno lahko nesel namesto nas! In komaj čaka, da bi mu prinesli čim več, vse, da bi nam lahko dokazal, da je živ, da je konkreten, da je izviren in hudomušen, in da nad nikomer ne obupa, da vse obrača v dobro! Molitev, ki je včasih izročena v zelo hudi stiski, pa poraja vero in rojeva novo upanje, svežino za vsako situacijo!
Tema meseca, Ognjišče (2) 2016, str. 76

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh