Čuječe pričakovati Gospoda

ZG za advent in bozic02aKo je Bog ustvaril drevesa, je vsako vrsto hotel na poseben način obdarovati. Najprej pa se je Stvarnik hotel prepričati, kateremu drevesu bo kakšen dar najbolj koristil. Dejal jim je: »Želim, da bedite in stražite zemljo sedem dni.«
Mlada drevesa je pomembna naloga, ki jim je bila zaupana, tako vznemirila, da so prvo noč zlahka ostala budna. Drugo noč že ni bilo več tako preprosto in proti jutru jih je nekaj zadremalo. Tretjo noč so se drevesa začela med seboj pogovarjati, da ne bi zaspala. Kljub temu je bilo to za nekatera pretežko. Še več jih je omagalo četrto noč. Sedmo noč so budne dočakale le smreka, bor, jelka, cipresa, cedra in lovor.
»Lepo ste vztrajali!« jih je pohvalil Stvarnik. »Obdaril vas bom s tem, da vam nikoli ne bodo odpadli listi in iglice, ampak boste vedno zeleni. Stražili in varovali boste gozd. Ko se zdi pozimi vse mrtvo, bodo druga drevesa našla zavetje med vašimi vejami.«
ZG za advent in bozic02Od takrat vsa drevesa in grmi izgubijo liste in pred zimo zaspijo, zimzelena drevesa pa ostanejo budna. Tako so zgled čuječnosti v zimski zaspanosti, svežine v sivini. Zimzelena drevesa nam govorijo: vse okrog nas je zaspano, utrujeno in onemoglo, mi pa nenehno pričujemo, da bedimo in čakamo.
Adventne vence spletamo iz zimzelenih vejic. Te zelene vejice nam govorijo: kristjan mora biti čuječ, ko drugi spijo, in prinašati božjo svežino v sivo vsakdanjost.

zgodba Čuječe pričakovati Gospoda je iz knjige Zgodbe za advent in božič, str. 11.

  ZGODBE ZA ADVENT IN BOŽIČ
  Zgodbe za dušo – Nova serija 2, zbral Božo Rustja
  152 str., 11,5 x 20 cm, barvne fotografije, mehka in trda izdaja
  mehka redna cena: 4,90 € - s kartico zvestobe: 4,41 €
  trda redna cena: 7,90 € - s kartico zvestobe: 7,11 €
  Prelistajte:
  * * *
  Naročite knjigo
  v spletni knjigarni Ognjišča

ZG za advent in bozic 3D

Knjiga želi približati vsebino božičnega praznika in pomagati v pripravi nanj. Potrošniški način življenja, tudi potrošniški ‘val’ pred božičem, hitenje in plitvost sodobne družbe nas odvračata od poglobljenega praznovanja.
V knjigi so zgodbe, molitve in drugi sestavki, ki nam bodo pomagali da bo advent res čas priprave na praznik Gospodovega rojstva in da ga bomo res doživeto praznovali. Vodila nas bo vse do praznika Gospodovega razglašenja (Svetih treh kraljev), da se bo božično sporočilo vtisnilo in ga bomo ohranili v svojem srcu.

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Cilj vsake ljubezni je ljubljena oseba sama. Toda prav zato sloni vsaka ljubezen na veri v to osebo in njeno vrednoto.

(Anton Trstenjak)
Petek, 27. Januar 2023
Na vrh