Ljubeznivi škof Nikolaj

Nikolaj ni še nikoli slišal tako žalostne zgodbe. Že veliko let je bil škof v mestu Mira, učil, vodil in skrbel je za kristjane v tem mestu. Številnim ljudem je pomagal v hudih časih. Ko pa je slišal zgodbo o treh mladih dekletih, mu je to skoraj strlo srce.
»Njihov oče nima denarja!« je povedal njihov sosed. »Če hoče, da družina preživi, mu ne preostane drugega, kot da tri hčerke proda za sužnje.«
»Za sužnje?« je zavzdihnil Nikolaj. »Ne! Tega ne moremo dopustiti!«
»Kaj pa lahko storimo?« je vprašal sosed. »Nimam denarja in tudi nihče od mojih znancev ga nima. Povrh pa bo oče še osramočen, če se bo to razvedelo. Moral sem mu obljubiti, da tega ne bom nikomur povedal. To obljubo sem zdaj prelomil samo zaradi teh deklet!«
»Razumem,« je prikimal Nikolaj. »Prepusti to meni. Videl bom, kaj lahko storim!«

ZG za advent in bozic06Škof Nikolaj se je tisti večer odpravil domov po daljši poti. Počasi je hodil po ozkih ulicah, ljudje so ga, kot vedno, pozdravljali: »Dober večer, škof Nikolaj!« »Kako ste kaj, škof Nikolaj?« Toda namesto običajnega nasmeha so v odgovor prejeli le vljudno kimanje. Škof je bil globoko zamišljen.
Ko je prišel domov, je bilo časa za razmišljanje konec. Zdaj je napočil čas za dejanja. Škof Nikolaj je natanko vedel, kaj mora storiti. Odprl je skrinjo, posebno blagajno, ki jo je imel skrito pod podom, in vzel iz nje čisto vse zlate kovance.
To je še ostalo od premoženja njegove družine, od premoženja, ki ga je razdajal, zlatnik za zlatnikom, in leto za letom potrebnim ljudem v Miri. Upal je, da je ostalo še dovolj, da obvaruje dekleta, da jih ne bodo prodali za sužnje. S tem pa je bila težava rešena šele napol. Kako naj zdaj ta denar izroči njihovemu očetu, ne da bi ta izvedel, da je Nikolaj odkril njegovo skrivnost? Škof Nikolaj se je zazrl v kup zlatnikov. Potem jih je začel prekladati.
Tri dekleta.
Trije kupčki.
Trije ... mošnjički.
Seveda! Nikolaju se je posvetilo.
Vsak kupček denarja je dal v majhen usnjen mošnjiček in vsakega je na vrhu zavezal. Potem je počakal, da se je stemnilo - tako da ni bilo več nikogar na ulicah. S tremi mošnjički zlatnikov, ki jih je skril pod ogrinjalo, se je odpravil nazaj v mesto.
Nikolaj se je sam pri sebi hihital, ko je hodil po mestu. To je bila res imenitna zamisel! Kmalu je prišel do hiše. Nobena luč ni gorela. Vsi so že spali. Zdaj je škof Nikolaj uresničil svoj načrt. Vzel je mošnjičke denarja izpod ogrinjala in jih vrgel - ena, dve in tri - skozi odprto okno. Potem je smehljaje se pohitel proti domu.ZG za advent in bozic06aKo se je družina naslednje jutro zbudila, so našli na tleh tri mošnjičke. Od kod so prišli? Kdo jih je položil tja? In kaj je v njih? Nihče jim ni znal odgovoriti na prvi dve vprašanji, ko pa so hotela dekleta na vsak način pogledati, kaj je v njih, so vsi našli odgovor na tretje.
»Bog bodi zahvaljen!« je vzkliknil oče »Naše molitve so bile uslišane! In naša družina lahko še naprej ostane skupaj!«
Nihče ne ve, kako je resnica prišla na dan. Morda jo je razkril njihov sosed. Morda pa je bil kdo drug na temni ulici in je videl, kako je škof metal svoja darilca skozi okno.
Vemo pa, da je Nikolaj postal tako slaven zaradi pozornosti, ki jo je izkazoval otrokom. Zgodbe o njem so se razširile po vsem svetu in veliko let po smrti je bil razglašen za svetnika. Njegovo ime ponekod povezujejo tudi z imenom nekega drugega skrivnostnega nočnega obiskovalca - Božička, ki otrokom prinaša darila in potem izgine v noč.

zgodba Ljubeznivi škof Nikolaj je iz knjige Zgodbe za božič, Ognjišče 2011, 47 ... objavljena pa je tudi v knjigi  Zgodbe za advent in božič, str. 42. ...

    ZGODBE ZA ADVENT IN BOŽIČ
    Zgodbe za dušo – Nova serija 2, zbral Božo Rustja
    152 str., 11,5 x 20 cm, barvne fotografije, mehka in trda izdaja
    mehka redna cena: 4,90 € - s kartico zvestobe: 4,41 €
    trda redna cena: 7,90 € - s kartico zvestobe: 7,11 €
    Prelistajte:
    * * *
    Naročite knjigo
    v spletni knjigarni Ognjišča

ZG za advent in bozic 3D

Knjiga želi približati vsebino božičnega praznika in pomagati v pripravi nanj. Potrošniški način življenja, tudi potrošniški ‘val’ pred božičem, hitenje in plitvost sodobne družbe nas odvračata od poglobljenega praznovanja.
V knjigi so zgodbe, molitve in drugi sestavki, ki nam bodo pomagali da bo advent res čas priprave na praznik Gospodovega rojstva in da ga bomo res doživeto praznovali. Vodila nas bo vse do praznika Gospodovega razglašenja (Svetih treh kraljev), da se bo božično sporočilo vtisnilo in ga bomo ohranili v svojem srcu.

pripravlja MČ

Zajemi vsak dan

Kaj je katera koli zemeljska sreča v primerjavi z Jezusovo obljubo: »Odhajam, da vam prostor pripravim, da boste tudi vi tam, kjer sem jaz«?

(Dag Hammarskjoeld)
Torek, 16. April 2024
Na vrh