Marija Brezmadežna

Brezmadežna ... v svoje deviško naročje je sprejela Njega, ki je neizmeren in neskončen. Po njej se časti in moli Sveta Trojica, po njej se veselijo nebesa in radujejo angeli in nadangeli. Po njej se umikajo hudi duhovi, po njej je skušnjavec hudič padel iz nebes. Po njej je bil padli človek spet vzet v nebesa in je zasužnjeno človeštvo prišlo do spoznanja resnice. Po njej je bil dan vernikom sveti krst in olje veselja, po njej so poganski narodi prišli do spreobrnjenja ... nekaj misli o Njej ... o Mariji Brezmadežnii na njen praznik iz Zakladnice modrosti ...

Zakladnica modrosti BrezmadeznaNa nebu se je prikazalo veliko znamenje: žena, ogrnjena s soncem, in luna pod njenimi nogami, na njeni glavi pa venec dvanajstih zvezd. Bila je noseča in je vpila od porodnih muk in bolečin. Nato se je na nebu prikazalo drugo znamenje: glej, velik zmaj, rdeč kot ogenj ... Zmaj se je ustopil pred ženo, ki je bila pred porodom, da bi požrl njenega otroka, ko bi porodila (Raz 12,1–4).

Nobeno človeško življenje ni brez napak, le brezmadežna Božja Mati stoji popolnoma čista pred Božjim veličastvom. Kakšno veselje, če pomislim, da je ta Devica naša Mati!. (sv. Terezija Deteta Jezusa)

O Brezmadežna, vsa dobrotljiva, / sladka, čista Devica! / Greha oteta, Mati presveta, / bodi nam pomočnica!. (Peter Hicinger)

Bog Oče je zbral vse vode in jih imenoval morje, prav tako je zbral vse milosti in jih imenoval Marija. (sv. Ludvik Montfortski)

Marija je knjiga, v katero je Bog zapisal, kako naj živimo. (sv. Katarina Sienska)

Prosite Marijo! Ničesar ne odkloni tistim, ki jo prosijo. Nikamor ne moremo vstopiti, če nas vratar ne pusti mimo. Marija pa je vratarica pri nebeških vratih. (sv. Janez Vianney)

Marija je moja učiteljica: ona me vedno uči, kako naj živim za Boga. Moj duh se razžarja v tvojem molku in ponižnosti, o Marija! (sv. Favstina Kowalska)

Marija, naša Gospa, je začetek našega veselja. To je njena vloga, ki jo zvesto izpolnjuje. Ali se res zavedamo, zakaj jo tako zelo ljubimo? Zato, ker je neomadeževano ogledalo Božje ljubezni. (sv. Terezija iz Kalkute)

Marija, Kraljica ljubezni, čuj nad ženami in njihovim poslanstvom v službi človeštva, miru in razširjanja Božjega kraljestva. (sv. Janez Pavel II.)

Marija, nova Žena, stoji zraven Kristusa, novega Človeka, v čigar skrivnosti edinole res v jasni luči zažari skrivnost človeka. (sv. Pavel VI.)

Marija je velika vernica, ki se polna zaupanja izroča v roke Bogu in se tako prepušča njegovi volji. (Benedikt XVI.)

Marija je podoba človeka, ki ga je Kristus popolnoma odrešil. Kdor torej hoče videti, kakšen je učinek Kristusovega odrešenja, naj se ozre na Marijo. (Tomáš Špidlík)

Marija je kakor okence, skozi katero ujame zemljan prvi bežni žarek Boga. Morda pa je bolj povečevalno steklo, ki povečuje našo ljubezen do njenega Sina, da ga molimo bolj iskreno in z večjo vnemo. (Fulton Sheen)

Samo Marija v polnosti dojema veličino ure, ko se je Božje usmiljenje v podobi njenega Otroka sklonilo k grešnemu človeštvu. (Dominik Thalhammer)

Gospod, pokaži mi svojo mater Marijo; v očeh ljudi je brez pomena in brez pomoči, v očeh Boga pa soodrešiteljica ... Daj, da nikoli ne zaprem svojega srca, da bom, ko bom sprejemal trpljenje sveta, trpel in zadoščeval kot Marija, tvoja Mati. (Michel Quoist)

Marija, ki je bila brez vsakršne sebičnosti, brez slehernega greha, je bila tako čista kakor steklo zelo očiščenega okna, ki nima druge naloge, kot da sprejme sončno svetlobo. Če se veselimo te svetlobe, s tem obenem hvalimo čistost okna. (Thomas Merton)

Marija, žena vsakdanjega kruha, daj nam razumeti, da kruh ni vse, da bančni račun ni dovolj, da nas napravi zadovoljne. Da miza, preobložena z jedili, človeka ne nasiti, če je srce prazno resnice. Da tudi najbolj začinjene jedi nimajo okusa, če v duši ni miru. (Tonino Bello)

Brezmadežna! Tvoj Božji Sin je že v tvojem telesu posvečeval druge duše. Spomni se, da sem tvoj otrok in spolni mi moje prošnje!. (Cvetana Priol)

***

Kdor iz srca časti Devico in Mater Marijo, trdno stoji v kraljestvu Božjem. Kjer vlada Marija, noče vladati sama, ampak hoče, da z njo in nad njo vlada Gospod Jezus Kristus. Ona se mu je prva klanjala, klanjala kot Bogu in svojemu kralju. (Anton Bonaventura Jeglič)

Marija se je zavedala, da Jezus ni samo njen, ampak da ga je prejela kot Odrešenika vseh ljudi. S tem spoznanjem se je podala na pot, ki jo je vodila na Kalvarijo, pod križ. (Gregorij Rožman)

Marija je “veliki katekizem za odrasle”, ker nam kaže, kako je treba Kristusa Odrešenika prinašati svetu. (Stanislav Hočevar)

Marija je križišče, kjer sta se za večno srečala in zedinila Bog in človek in kjer se kristjan v polnosti sreča s Kristusom. (Jožef Smej)

Marija je najkrajša in najbolj zanesljiva pot h Kristusu in po njem k Očetu in v tem je obsežena vsa naša svetost. (Josip Šimenc)

Marija nas uči pravega odnosa do skrivnosti življenja. Vseskozi se je živo zavedala, da je resnični podarjevalec življenja Bog. (Janez Zupet)

Marija posebej želi, da tisti, ki so v njeni bližini in jih ožarja Božja milost, v žrtveni ljubezni rešujejo tiste, ki so daleč od misli na Boga in Božje kraljestvo. (Stanko Janežič)

***

Marija je Prasila v vesolju nevidnega, je Mati v urah teme v Cerkvi in v nas, je Dobrotnica, ki jo vsak dan kličemo, da bi prosila za nas “zdaj in ob naši smrtni uri”. (Alojz Rebula)

Marija, o sladko ime, / v bridkosti nade žar! / Ozdravljaš žalostno srce, / razveseliš vsekdar. / Zatorej ne prenehamo / in vedno k tebi kličemo: / Marija, varuj nas! (Andrej Praprotnik)

Marija iz raja zdaj gleda na nas, / prosi Boga za otroke ves čas; / usmiljenje sije iz njenih oči, / srce ljubezni do nas ji gori. (Jožef Virk)

Tvoje srce počastimo, / o Marija milostna! / V tvoje srce pribežimo / Mati božja usmiljena. (Marko Glaser)

Marija, Božja Mati, je bila vseskozi moja zvezda vodnica. V mojem srcu in v mojem življenju je Marija zavzemala tisto mesto, ki ga ima v načrtu Božjega odrešenja. (Pavel Berden)

Mojemu srcu brezmejno si ljuba in draga. / S soncem obdana ti mojih si dni plamenica, / sredi viharnih noči moja zvezda vodnica. / Misel mi nate, Marija, živeti pomaga. (Ljubka Šorli)

Marija, Mati ljubljena, / izprosi Ti nam milosti, / da vsi Boga poslušamo / z življenjem čast mu dajemo. (Zdenka Serajnik)

Mati Marija, usmeri nas v Boga! / in dušam, ki so v temi, v senci smrti, / pokaži pot v Očetov dom odprti. (Alojz Kocjančič)

Poslušaj naše klice, / izprosi nam modrost, / da iščemo pravice, skrbimo za svetost. / Da bi Boga ljubili / in tebe prav častili: / Marija, hiti na pomoč! (Luka Jeran)

Marija, stvarjenja si dika zares, / med nebom in zemljo vse milosti vez. (ljudska)

Vodi, Marija, po pravi nas poti, / da nas nobena skušnjava ne zmoti; / varuj in brani nas vse dni, / da nas sovražnik ne dobi. (srednjeveška ljudska)

Marija, ki ponižna vsa / Bogu si izročila se / in zdaj Kraljica si neba, / ti bodi nam Zavetnica. (Bogoslužni molitvenik)

 

ZAKLADNICA MODROSTI - Zbirka Za luč in moč 2

  ZAKLADNICA MODROSTI
  256 strani, 11 x 16,5 cm, trda vezava s ščitnim ovitkom, naslovnica Petra Kern
  cena: 11,90 €
  Prelistajte:

  * * *
  Naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča

Zakladnica modrosti 3D

Ko se je leta 1965 porajalo Ognjišče (sprva Farno kot glasilo župnij Postojna in Koper), je njegov ‘oče’ Franc Bole, takrat župnik v Postojni, imel stike z belgijskim študentskim duhovnikom Fernandom Lelottom. Ta je svoje mlade prijatelje duhovno hranil z drobnim, vsebinsko bogatim lističem Ognjišče naše Gospe. V vsakem je bila tudi Iskra za poživitev plamena: stavek, izrek, misel, vzeto iz Svetega pisma, spisov svetnikov ter del pesnikov in pisateljev, je z nekaj stavki pospremil s spodbudami za razmišljanje. Njegove Iskre so od vsega začetka žarele tudi v našem Ognjišču. Leta 1978 so izšle v zbirki Žepna knjižnica Ognjišča. »Ta knjižica bi vam rada pomagala, da se za trenutek ustavite, premislite svoja dejanja in naredite načrt za naprej,« je v spremni besedi zapisal urednik Franc Bole. »Vzemite jo v roke zvečer, preden ležete k počitku, ali zjutraj, preden začenjate svoje delo.« Avgusta 1984 smo začeli z rubriko Zajemi vsak dan, ki je na dveh straneh nudila ‘požirke’ duhovnosti: izbrane misli iz knjig Svetega pisma, svetnikov in svetnic, religioznih mislecev, domačih in tujih pesnikov in pisateljev. Rubrika se je bralcem brž priljubila; pognala je globoke korenine in je ‘živa’ že nad trideset let. Misli so sicer oštevilčene – po dnevih meseca, vendar si lahko vsakdo poišče misel, ki ga nagovori in mu ‘polepša dan’. Leta 2001 je izbor življenjskih modrosti za vse dni v letu izšel v knjigi Misel za lepši dan, ki je v kratkem času doživela štiri ponatise. Ob tem toplem sprejemu se je že dalj časa porajala zamisel o novem izboru, ki ga imate zdaj v rokah.

V knjigi je zbranih 930 misli različnih avtorjev (280), urejene so tematsko (82 gesel od A do Ž), pri vsakem geslu je najprej misel iz Svetega pisma, sledijo misli svetnikov, blaženih in svetniških osebnosti, papežev, škofov in drugih učiteljev duhovnosti, na koncu so zlata zrna iz del domačih in tujih pesnikov in pisateljev ter ljudske modrosti v pregovorih. Želimo, da bi pogosto odpirali to malo ‘zakladnico modrosti’, da bodo vaši dnevi čim bogatejši!

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Grd madež na človeku je laž. Stalno je v ustih nevzgojenih. Boljši je tat kakor tisti, ki stalno laže, oba pa bosta dedovala pogubo.

(Sirahova knjiga)
Torek, 23. Julij 2019
Na vrh