Božična pesem kaplana Jožefa

Spomnimo se, kako je pesem Sveta noč nastala. Zgodba je iz knjige Zgodbe za božič (glej spodaj) ... več o nastanku pesmi tudi v prilogi Sveta noč 200 let (01_2019)

(ob obletnici) Kaplan Jožef Mohr se je s težavo prebijal skozi gost gozd. Pokrajina okrog njega je bila čudovita. Sneg je bil po vejah smrek kot bele sveče. Polna luna je s svojo svetlobo pobarvala noč v zimsko modre sence.
Mladi duhovnik, pa vsega tega ni videl. Z mislimi je bil drugje.
Orgle v cerkvi so se pokvarile. Ni bilo časa, da bi jih dal popraviti. Najhujše pa je bilo to, da se je to zgodilo prav zdaj, ko je sveti večer!
Zelo dobro je vedel, kako razočarani bi bili ljudje, ko bi prišli v cerkev, da bi zapeli priljubljene božične pesmi, pa bi videli, da ni orgel, ki naj bi spremljale njihovo petje.
Toda kaj naj stori? Posebej zdaj, pozno zvečer, ko se je odpravil na pot, da bi blagoslovil rojstvo rezbarjevega prvega otroka.
Kaplan Jožef si je otresel sneg z ramen. Z udarci ob tla je otresel še svoje čevlje. Zaželel si je, da bi mogel tako stresti s sebe tudi skrbi, ki so ga težile.
Ko je odprl vrata rezbarjeve koče, je v trenutku pozabil na vse. Pred njim je bila v zlati svetlobi gorečega ognja živa slika prvega božiča: mlada mati se je sklanjala nad zibelko, njen mož, visok in vzravnan je stal za njo in novorojeno dete je, zavito v robate odeje, hitro zaspalo.

ZG za bozic69Kaplan Jožef je blagoslovil otroka in se odpravil domov. Toda tega prizora ni mogel pozabiti. Iskal je besede, s katerimi bi opisal to tiho lepoto. In te besede so se mu same od sebe spletle v pesem.
Ko je prišel domov, je kaplan Jožef to pesem zapisal. Potem se je s popisanim listom v roki spet odpravil ven v sneg - na dom prijatelja Franza Gruberja.
Bilo je že zelo pozno, toda ko je Franz slišal zgodbo in prebral besedilo pesmi, je spoznal, da mora to besedilo preliti v glasbo. Vzel je v roke staro kitaro in zložil melodijo za pesem kaplana Jožefa.
Na božično jutro kaplan Jožef ni bil več zaskrbljen. Orgle so bile resda še pokvarjene. In tudi nekaj vernikov bo morda zato razočaranih.

Toda bil je prepričan, da ima zanje celo nekaj boljšega - novo pesem, ki jo bodo zapeli in ob njej doživeli lepoto prve božične noči.

Skupaj s prijateljem Franzem Gruberjem, ki ga je spremljal na kitari, je kaplan Jožef zapel svojo božično pesem. To pesem danes pojemo verni ljudje po vsem svetu. Pesem Sveta noč, blažena noč je ena najlepših božičnih pesmi.
“Sveta noč, blažena noč!
Vse že spi, je polnoč,
le Devica z Jožefom tam
v hlevcu var’je Detece nam
Spavaj, Dete sladko,
spavaj, Dete sladko

Sveta noč, blažena noč!
Prišla je, nam pomoč:
Dete božje v jaslih leži,
grešni zemlji radost deli;
rojen je Rešenik,
rojen je Rešenik.

Sveta noč, blažena noč.
Radostno pevajoč
angeli Gospoda slave,
mir ljudem na zemlji žele:
človek, zdaj si otet,
človek, zdaj si otet.

 pripravlja: Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh