Takoj na začetku v pravo smer

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, 256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanja 01Bog, ki ti je v življenju določil vlogo, te je zanjo tudi ustrezno usposobil in opremil. Če vama je dal otroka – in sta tako postala oče ali mati –, se ni treba spraševati, ali sta res dolžna zanj skrbeti.

Edina prava pot k razsvetljenju in sreči je, da svojo resničnost sprejmemo in si naredimo seznam prednostnih nalog, ki iz nje izhajajo. Kako pa, konkretno?
Če smo upoštevali nasvet prvega dne ter si zapisali začetne danosti – bomo lahko zdaj sestavili tudi seznam prednostnih nalog. Tudi tu je koristno, če si jih zapišemo.

Končati moram fakulteto – vse drugo lahko počaka.
Pri 32 letih se morem in moram osamosvojiti in odseliti od staršev. Konec izgovorov in izmikanja!
Zame so najpomembnejši moja žena, moj mož in moji otroci.
V najinem zakonu ni prostora za najine starše in njihove zahteve.
Iskreno si povejva, kar nosiva v sebi, da se ne bova več žrla.
Ne bom več počel stvari, o katerih nisem prepričan, da so dobre, samo zato, da bi ugajal drugim.

Tak seznam je koristno vedno imeti pri sebi. Lahko ga sproti dopolnjujemo. (...) ne naredimo ga enkrat za vselej, ampak ga moramo v luči novih spoznanj vsak dan znova potrjevati in dopolnjevati. Tako postajamo vedno bolj razsvetljeni.

Na ta način se odpiramo Božjemu očetovstvu. Gre za to, da svoje življenje preverjamo in usmerjamo v luči Svetega Duha in da sprejemamo vse, kar je skladno z vlogo, ki nam jo je dodelil Bog. To je le začetek dolgotrajne poti. Potrebujemo namreč veliko časa, da svoje prioritete poenostavimo.  Moramo se naučiti prisluhniti nagovorom svojega nebesnega oboka, o njih premišljevati in dovoliti Božji previdnosti, da usmerja naše odločitve.

Kako pa naj prednostne naloge uresničujemo?
Preprosto: tako, da jim dajemo prednost pred vsemi drugimi. Če jih upoštevamo šele naknadno – morda zato, da ne bi več ponavljali enih in istih napak – je to največkrat premalo. Ne gre samo za to, da bi prenehali ponavljati stare napake.

V umetnosti ponovnega začenjanja (...) razlikujemo dva načina upoštevanja prednostnih nalog. Prvi, slabši, je naknadno upoštevanje, ko se v luči Božje milosti zavemo narejenih napak in sklenemo, da jih ne bomo več ponavljali.
Toda edini pravi način je vnaprejšnje upoštevanje prioritet, pri katerem že na začetku zakorakamo v pravo smer. S tem se postavimo pod nebesni obok in mu pustimo, da loči zgornje vode od spodnjih. Vnaprej, ne šele potem! ... (se nadaljuje)

izbira, komentira kin pripravlja: Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je nedavno izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Zajemi vsak dan

Kaj je katera koli zemeljska sreča v primerjavi z Jezusovo obljubo: »Odhajam, da vam prostor pripravim, da boste tudi vi tam, kjer sem jaz«?

(Dag Hammarskjoeld)
Torek, 16. April 2024
Na vrh