Sprejeti moram svoje omejitve

z knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, 256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanjaZavračanje omejitev razkriva našo ranljivost, negotovost, revščino, ... stopnja naše odvisnosti od nečesa se kaže v tesnobi. Kdor je zaradi nečesa utesnjen, je od tega odvisen. Kaj pa izhod iz odvisnosti?

“Poberi se, Satan, kajti zapisano je: Gospoda, svojega Boga, moli in njemu samemu služi!”«

Hudičeva prevara ni v tem, da smo ljudje odvisni, ker je to neizpodbitno dejstvo. Življenja si nismo dali sami, ampak smo ga prejeli. Zato je vsaka trditev o naši neodvisnosti neumna utvara. Vprašanje pa je, od koga to življenje prejemamo. Ne od stvari, ki so nežive in nam ga zato ne morejo dati, temveč od nebeškega Očeta, ki je vse ustvaril.

Zato smo dolžni častiti in ubogati samo Boga in nikogar drugega. Cerkvi pa smo poslušni zato, ker smo po njej poslušni Bogu, in ne obratno.
Odgovor na človeško nemoč, ki nam ga je dal Kristus, je v popolni prepuščenosti Očetu. To pa je sad milosti in ne naših prizadevanj. Edini most med nami in polnim življenjem je Gospod Jezus Kristus, ki nam daje svojega Duha, da bi tudi mi postali Božji otroci.

Če pozorno pogledamo, so za Jezusa človeške omejitve priložnost za utrditev povezanosti z Očetom, priložnost, da mu izkaže svojo sinovsko vdanost. Lakota je za nas priložnost, da Očeta prosimo za vsakdanji kruh in izkušamo njegovo previdnost; nerazumljivi dogodki priložnost, da se mu popolnoma prepustimo, pomanjkanje pa, da se upremo tesnobi in se oklenemo zaupanja.
Jezus se omejitvam ne izogiba, temveč jih uporablja v svojo korist.

Kakšen je torej nauk tretjega dne?

Če želimo prejeti milost za ponovni začetek, se moramo najprej soočiti s svojimi osebnimi omejitvami, jih z Božjo pomočjo sprejeti in celo vzljubiti.

Kaj če bi torej prenehali bežati pred “neji”, našimi grehi, pomanjkanjem ljubezni in bedo, ki skriva zavračanje naših omejitev, skratka samega sebe.
Bežanje pred omejenostjo je pravzaprav bežanje pred ponižujočo revščino, bežanje pred samim seboj.

Sprejeti se takšne, kakršni smo – z vsemi “neji”, ki nam jih izreka življenje –, pomeni sprijazniti se s samim seboj. A tega ne znamo.
Če kdo vendarle želi poskusiti, mu priporočam, naj to naredi pred Križanim ... Ker tega ni mogoče storiti z lastnimi močmi – moramo v ta namen najprej prositi za pomoč Svetega Duha.

Z zaprtimi očmi v mislih preletimo vse svoje omejitve in pomanjkljivosti – nekdanje in sedanje – telesne, duhovne, materialne, čustvene itd.
Nato odprimo oči, se zazrimo v Jezusa, ki je vse naše omejitve vzel nase, in dahnimo:
“Amen! Da, tak sem! To so moje slabosti. Ti jih poznaš! V tem sem ti podoben veliko bolj kot v svojih namišljenih krepostih. V svoji revščini sem ti blizu. Amen!”

Da bi lahko začeli znova, moramo sprejeti svoje omejitve, ki so blagoslovljena pot Božje milosti. Njegov otrok sem prav zaradi svoje omejenosti. ... (se nadaljuje)

izbira in pripravlja Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je nedavno izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Zajemi vsak dan

Gradimo nov svet. Svet ljubezni, miru in dobrote. Gradimo ga s trpljenjem. Gradimo ga najprej v lastnih dušah. Potem bo vstal tudi v drugih.

(Cvetana Priol)
Petek, 26. April 2024
Na vrh