Odrekanje Bog spremeni v mir in veselje

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, 256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanjaOb koncu tretjega dne stvarjenja, ki govori o sadovih in kako jih zavarovati z omejitvami, ... pojdi v svojo molitveno sobo, zapri vrata  in prosi Boga, da bi bilo  življenje vedno bolj rodovitno, polno ljubezni in dobrote.

Ponovno preveri svoje prioritete ali res ‘dišijo’ po Svetem Duhu ali - po perfekcionizmu. Če so uglašene z Božjo voljo, usmerjene k rasti v ljubezni, se lahko nanje zanesem.

    Recimo, da je prednostna naloga, ki mi jo je namenila Božja previdnost, skrb za zdrav in vesel razvoj mojih otrok. Otroci, ki mi jih je dal Bog, so moja prioriteta, ki je ne smem zanemarjati.
    Zato moram Boga v molitvi vsak dan prositi, naj mi pomaga biti dober oče! To je v mojem življenju najpomembnejše. Če mi na tem področju spodleti, kaj mi pomagajo vsi drugi uspehi?
    Priznati si moram napake, ki sem jih doslej naredil pri vzgoji in prositi Gospoda za pomoč, da jih v prihodnje ne bom več ponavljal. Obenem pa se moram vprašati, kaj mi je Bog hotel s tem povedati? Zakaj sem bil tako nerazsoden?
    Sem bil morda preveč zagledan v svoje načrte in sem dajal prednost drugim stvarem, ... Me je na to celo kdo opozoril, a sem ga v svojem ponosu poslal ‘v tri krasne’?
    Vse, kar onemogoča ali ovira moj odnos z otroki, je treba odstraniti. Najbolje je, da si na list papirja napišem seznam dejavnosti, pri katerih je moja navzočnost nepogrešljiva in sem jih kot oče dolžan opravljati: osebna nega, igra, branje pravljic za lahko noč, molitev, prevoz v vrtec, šolo ali k zunajšolskim dejavnostim, pomoči pri učenju in domačih nalogah itd.
Zavedati se moram, da te prednostne naloge koristijo najprej meni in da so znamenje razumnosti, ki me usmerja k pravemu cilju. Sveti strah Božji mi pomaga opredeliti svoje prave prioritete in se izogibati lažnim. Treznost in vzdržnost pa me opozarjata na moje slabosti in grešne priložnosti, ki se jim moram izogibati kot kugi.
Če želim biti dober oče, nimam druge izbire, kot da se oklenem molitve in občasno tudi posta. Pomaga tudi molitev rožnega venca, s katerim otroke priporočam Devici Mariji.
To konkretno pomeni, da se moram odpovedati tudi kakšni nogometni tekmi, ki nima nič skupnega z mojimi očetovskimi prioritetami. Pa še nekaj! Ob sobotah in nedeljah bom imel telefon ugasnjen. Prižgal ga bom največ dvakrat dnevno, da preverim, ali me je klical kdo, ki je v življenjski nevarnosti in sem mu dolžan pomagati. Vendar bodo na prvem mestu moji otroci.
Pri tem bom morda potreboval tudi mnenje žene, ki se ga najbolj bojim, ker mi vedno vse pove brez dlake na jeziku. Ta nesrečnica, ki me pozna do obisti, se ne strinja z raznimi oblikami mojega odtujevanja in obsedenosti. Moj Bog, to je pravo spreobrnjenje! Če se pustim popravljati svoji ženi, sem lahko prepričan, da sem prepuščen sveti Božji volji.

Meje so praviloma območja napetosti in vojne. Če pa omejitve ponižno sprejmemo in se navzamemo dobrih navad, bomo ponovno prevzeli nadzor nad seboj. Bog bo bolečino našega odrekanja spremenil v mir in veselje, naše slabosti pa v moč in rodovitnost. Doslej grenko življenje bo spet postalo sladko in lepo. Tako bomo začeli postopoma uživati v kruhu Božje volje in opravljati dela, ki so se nam doslej morda zdela nedosegljiva.
Skratka, post, molitev in miloščina prinašajo mir. ... (konec tretjega dne)

izbira in pripravlja Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je nedavno izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Zajemi vsak dan

Cerkev današnjemu človeštvu deli zaklade Božje milosti, ki človeka dvigajo na dostojanstvo Božjih otrok ter so varstvo in pomoč za dosego bolj človeškega življenja.

(sv. Janez XXIII.)
Četrtek, 25. April 2024
Na vrh