Navdihi Svetega Duha me nagovarjajo ...

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, 256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanjaSveti Duh nas odrešuje z notranjimi navdihi - v najglobljem predelu oziroma jedru človekove biti, Sveti Duh nagovarja vse, če se tega zavedajo ali ne. Sveti Avguštin je rekel, da mu je Sveti Duh bolj notranji kot on sam sebi (intimior intimo meo). Sveti Duh, ki ga človek doživlja kot najpristnejši stik s samim seboj, ima svojstvene značilnosti, ki si jih bomo podrobneje ogledali.

Gonilo Svetega Duha, ki nas navdihuje, je ljubezen. Ker te ni brez svobode, nam ničesar ne vsiljuje, ampak le predlaga. Spolnjevanje ukazov, brez svobodnega soglasja, ne more biti dejanje ljubezni, ker človeka razoseblja. Če žena na kakršen koli način izsiljuje svojega moža, da bi ji ustregel, s tem ne bo veliko dosegla. Ljubezni ni mogoče izsiliti. Sveti Duh nikoli nikogar ne sili k nobenemu dejanju, ker bi bilo to ničvredno.

V duhovnem življenju nam ne koristi nobena grožnja ali prisila, ker nič ne pripomore k naši rasti v ljubezni. (...) Če nečesa, kar moram storiti, ne vzamem za svoje, mi ostane tuje in bom to kvečjemu počel nejevoljno in s stisnjenimi zobmi.
Sveti Duh ni le dobrota in milina, ampak tudi tenkočutna modrost. Ne vozi prek ljudi tako kot cestni valjar, ker bi to nasprotovalo ne le ljubezni, marveč tudi modrosti. Zato moraliziranje ne služi ničemur. Ni le odvratno, ampak tudi neuporabno.

Svetega Duha lahko tudi zavrnemo. V nasprotnem primeru bi imeli opravka z diktatorjem, ki nas ne bi pripeljal v nebeško kraljestvo, ampak v koncentracijsko taborišče.
To še zdaleč ne pomeni, da so njegovi navdihi slabotni ali neučinkoviti. Nasprotno, nabiti so z dobro energijo. A čeprav so siloviti, nikomur ne delajo sile in jih lahko svobodno zavrnemo.

Navdihi Svetega Duha me nagovarjajo, trkajo na moje srce in me vabijo k dobrim dejanjem, kar lahko povzroča notranji boj. Zavedam se namreč, da odpreti srce njegovim navdihom pomeni tudi velikodušno sprejeti kakšno žrtev in se čemu odpovedati. Čeprav me ti navdihi močno in globoko nagovarjajo, in vem, da je to dobro, jim lahko kadar koli svobodno rečem “ne”. Sveti Duh nam nikoli ne ukazuje, naj nekaj storimo, temveč nas vedno le spodbuja, da z njegovo pomočjo to lahko storimo ... (se nadaljuje)

izbira in pripravlja Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je nedavno izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Zajemi vsak dan

Ne uklanjaj se bedaku, ne oziraj se na osebo mogočneža! Do smrti se bojuj za pravico in Gospod Bog se bo zate boril.

(Sirah)
Torek, 23. April 2024
Na vrh