Nevarno prišepetavanje ...

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, 256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanjaV krščanskem duhovnem izročilu ima “navdih” svoje nasprotje, ki mu pravimo sugestija ali prišepetavanje. Čeprav se je izraz v vsakdanji rabi udomačil kot nekaj dobrega, ima v svojem latinskem izvirniku negativen prizvok, ker namiguje na podrejenost in celo manipulacijo. To pa je nevarno.

Sugestije v nas ustvarjajo občutek nujnosti in nas priganjajo k ‘nujnim’ opravilom. Ta se nam lahko zdijo poduhovljena ali ‘sveta’, čeprav v resnici niso naše prioritete. Izvršujemo jih kakor vojaki ukaze, in ne kot svobodni Božji otroci. Pogosto jih spremljata neutemeljeni strah pred napako in občutek krivde, za katerim se skriva napuh.

Kadar nas ženejo sugestije, smo notranje razdvojeni, utesnjeni, napeti in zaskrbljeni, do drugih pa nepotrpežljivi, zahtevni in agresivni. Kadar ravnamo po navdihih, pa smo vedri in mirni, naše misli urejene in občevanje z drugimi sproščeno.

Sugestija je nekakšno notranje ‘prišepetavanje’, ki me sili k nečemu, česar pred drugimi ne znam utemeljiti ali pa to počnem neprepričljivo, ker ne najdem jasnega in preprostega argumenta.
Svoje ravnanje poskušam opravičiti z zapletenimi razlagami. In če jih moji poslušalci ne sprejmejo, jim očitam, da me nočejo ali ne morejo razumeti, ker pač niso v moji koži... (se nadaljuje)

izbira in pripravlja Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je nedavno izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Zajemi vsak dan

Gradimo nov svet. Svet ljubezni, miru in dobrote. Gradimo ga s trpljenjem. Gradimo ga najprej v lastnih dušah. Potem bo vstal tudi v drugih.

(Cvetana Priol)
Petek, 26. April 2024
Na vrh