Luč in tema

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA,  256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanjaKaj nam govorijo navdihi Svetega Duha in kaj hudičeve sugestije
Povsem drugače je pri dejanjih po navdihu Svetega Duha, ki jih lahko brez težav in mirno razložim vsakomur na preprost način. Nimam težav s prepričevanjem drugih, ker sem globoko prepričan v pravilnost svojega ravnanja.
Kadar poskušam neko hudičevo sugestijo opravičiti pred drugimi, sem užaljen in jezen, če tega ne sprejmejo – to pa zato, ker vanjo niti sam nisem prepričan in se počutim pod prisilo.

Navdihi Svetega Duha so preprosti in jasni, hudičeve sugestije pa zapletene in zamegljene. Medtem ko prvi resničnost razsvetljujejo, jo drugi zatemnjujejo, sprevračajo ali prikrajajo z razlagami, katerih edini cilj je doseči svoj namen.

Vsa dejanja po navdihu Svetega Duha – naj bodo še tako veličastna, vzvišena ali čudežna – so spontana in ne delajo nasilja nad resničnostjo. Hudičeve sugestije pa nam obljubljajo nekaj vzvišenega in izmišljenega – česar nimamo –, in v nas vzbujajo prezir do naše vsakdanje resničnosti – in tega, kar imamo –, čeprav je skromna. Vsaka skušnjava nas poskuša prepričati, da smo nesrečni zato, ker smo za nekaj prikrajšani.
Hudičeve sugestije slonijo na zapletenih in trhlih argumentih, ki se sesujejo takoj, ko nanje pogledamo z drugega zornega kota. Običajno izgubijo svojo legitimnost že ob prvem temeljitem premisleku, zato se nenehno spreminjajo.

Za navdihe pa je značilna trajnost. Ne spreminjajo se iz dneva v dan, ker imajo v sebi večnostno razsežnost.

Navdihi so preprosti in vseobsegajoči, sugestije pa zapletene in ozko usmerjene k posameznim vidikom resničnosti, ki jih absolutizirajo in jim dajejo prednost pred celoto.

Od Svetega Duha navdihnjena misel je kakor “luč, ki gospoduje dnevu”; je svetla kakor sonce, preprosta, iskrena in sama po sebi prepričljiva, v človeku ne vzbuja pomislekov ali slabe vesti.
Sugestija pa je vedno delno zatemnjena, zasenčena, kakor mesec, ki sveti ponoči; ima svojo temno stran oziroma skrite namene, ki jih človek ne želi v celoti obelodaniti.

Če je nekdo skrivnosten glede svojih pravih namer in deluje na skrivaj, je to jasno znamenje, da ga ne vodi Sveti Duh.
Tisti, ki sledijo sugestijam, o njih neradi razpravljajo z drugimi in zavračajo vsako kritiko. Če jih kdo izzove, naj razkrijejo svoje prave namere, ga poskušajo arogantno in grobo utišati. Iščejo pa enako misleče, ki se z njimi strinjajo in jih ne izzivajo. Zato je strah pred soočanjem z drugimi eden od najbolj jasnih pokazateljev, da sledimo prevari.

Kdor ima v srcu luč, hodi z visoko dvignjeno glavo, kdor pa snuje hudobijo, hodi sključeno in se drugim ne upa pogledati v oči, ker pred njegovimi vrati preži greh. Vsaka tragedija se začne s snovanjem hudobije. Če takih črnih misli ne preženemo takoj, ko se pojavijo, nas slej ko prej prevzamejo in zagospodujejo nad nami. Vsa prikrita, sprevržena in nasilna dejanja vodijo v pogubo..... (se nadaljuje)

izbira in pripravlja Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je nedavno izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Zajemi vsak dan

Cerkev današnjemu človeštvu deli zaklade Božje milosti, ki človeka dvigajo na dostojanstvo Božjih otrok ter so varstvo in pomoč za dosego bolj človeškega življenja.

(sv. Janez XXIII.)
Četrtek, 25. April 2024
Na vrh