Najboljše življenje - to, ki ga živiš

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, spremna beseda: Marko I. Rupnik,  256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanjaBog je rekel: “Vode naj mrgolijo od živih bitij in ptice naj letajo nad zemljo pod nebesnim obokom.”  (...) In Bog jih je blagoslovil in rekel: “Plodite se in množite, napolnite vode v morjih, in ptice naj se množijo na zemlji.” In bil je večer in bilo je jutro, peti dan.«
Pojavi se življenje! Dotlej je Bog oblikoval vesolje, ločeval svetlobo od teme z nebesnimi lučmi ter na zemlji pripravljal pogoje za nastanek življenja. To se začne z bujnim zelenjem, ribami v vodah in pticami na nebu.

Peti dan Bog izreče dve besedi. S prvo ustvari biološko življenje:
Z drugo pa izreče svoj prvi blagoslov, s katerim svojim bitjem podeli rodovitnost. Kot da bi bila v teh dveh besedah zaobjeta vsa polnost življenja.

Življenje je sad Božje besede, Njegove odločitve.
Na vsakem novem začetku si moramo zastaviti preudarne, predvsem pa praktične in dosegljive cilje. To pomeni, da ne smejo biti ... visoko leteči.

Ugotovili smo že, da življenje ni takšno, kot si ga predstavljamo ali načrtujemo, temveč takšno, kot pač je.

Že tretji dan smo ugotovili, da nam življenje včasih reče “ne”, zdaj pa bomo videli, da nam še večkrat reče “da”.
Če iščeš nekaj, česar ni, boš to težko našel, ker ne obstaja!
Če pa iščeš nekaj, kar obstaja, boš to naposled verjetno našel.
Naj ponovim: nikoli ne boš našel tega, kar ne obstaja. Zakaj? Zato, ker tega preprosto ni. .... (se nadaljuje)

izbira in pripravlja Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je nedavno izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Rosini je s to knjigo uvedel nov, življenjski pristop, ki z izražanjem osebnih občutkov in sklicevanjem na lastne izkušnje teži k svobodnejšemu gledanju, prosto diha in omogoča dihanje. (p. Marko I. Rupnik)

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh