Tudi sami moramo nekaj narediti ...

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, spremna beseda: Marko I. Rupnik,  256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanjaVso potrebno opremo za potovanje torej že imamo. Naše življenje je že blagoslovljeno, moramo ga samo sprejeti. In potem se lahko končno odpravimo iskat to, kar je ... razmišljajmo o stvareh, ki smo jih doslej prejeli in si jih zapisujmo. Seznam bo vedno daljši. Pomembno je, da si ga večkrat preberemo, o njem premišljujemo in se pogovarjamo z Bogom v molitvi. To ne bo koristilo le nam, ampak tudi tistim okoli nas.

Lepo je odkrivati stvari, ki jih imamo, in se zanje zahvaljevati.
Prijetno je slišati očeta ali mater, ki rečeta svojemu otroku, da jima je s svojim prihodom na svet polepšal življenje, oziroma ženo ali moža, sestro ali brata, ki si povedo, da so Bogu hvaležni drug za drugega. Kakor majhni otroci, ki se veselijo drobnih stvari … ki pa še zdaleč niso nepomembne!

Videl sem srečne Afričane in vsega naveličane Švede. Prvi lahko garajo od jutra do večera, pa nikoli ne bodo imeli niti tretjine tistega, kar dobijo drugi, ne da bi mignili s prstom. Prvi znajo ceniti stvari, ki jih mi mečemo proč, in ničesar ne zavržejo. Drugi pa v svojem preobilju mečejo proč lastno življenje.

S tem nočem obsojati nikogar. Želim le opozoriti na to, da če lahko bolnik z ALS-om sprejema življenje kot čudovito pustolovščino, ga lahko tudi vsi ostali.

Zdaj pa se posvetimo drugi besedi, ki jo Bog izreče peti dan: blagoslovu.
Zakaj je to za nas pomembno?
Zato, ker moramo – če resnično želimo stopiti na pot osebne prenove – tudi sami nekaj narediti. To smo ugotovili že prvi dan, ko smo rekli, da je dober kuhar tisti, ki zna pripraviti okusno jed iz sestavin, ki jih najde v svojem hladilniku. S tem primerom smo želeli poudariti, da nikoli ne smemo prezirati svoje revščine, ker želi Bog prav v njej in v našem kaosu narediti nekaj dobrega.

Zdaj pa smo prišli do naslednje faze, kjer ne gre več le za to, da sprejmemo svojo revščino, ampak za to, da prepoznamo tudi svoje bogastvo in se ga oklenemo. .... (se nadaljuje)

izbira in pripravlja Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je nedavno izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Rosini je s to knjigo uvedel nov, življenjski pristop, ki z izražanjem osebnih občutkov in sklicevanjem na lastne izkušnje teži k svobodnejšemu gledanju, prosto diha in omogoča dihanje. (p. Marko I. Rupnik)

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh