Popotnica - za razumevanje sebe

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, spremna beseda: Marko I. Rupnik,  256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanja»Bog je rekel: “Naredimo človeka po svoji podobi, po naši podobnosti: naj gospoduje ribam morja in pticam neba, živini, vsem zverem polja in vsej laznini, ki lazi po zemlji.” Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moža in ženo ju je ustvaril. (...)
Bog ju je blagoslovil in Bog jima je rekel: “Plodita se in množita, napolnita zemljo in si jo podvrzita; gospodujta ribam morja in pticam neba in vsem živim bitjem, ki se gibljejo na zemlji!”

Prišli smo do zadnjega dela našega potovanja, katerega cilj je usposobiti se za duhovno razločevanje, da bi lahko svoje življenje gradili na trdnih krščanskih temeljih. To je vrhunec opravljenega potovanja, vendar nam brez doslej prehojene poti kaj malo koristi. (...)
Pravzaprav je glavna tema šestega dne naše poveličanje. Kot da bi nam Bog želel pokazati, da se je naše potovanje izplačalo.

Potem ko nam pisec pove, da je Bog “ustvaril človeka po svoji podobi”, to ponovi še dvakrat, kot da bi nam to želel vcepiti v glavo: “po Božji podobi ga je ustvaril, moža in ženo ju je ustvaril”. Po tem poetičnem pojasnilu pripovedovalca Bog izreče drugo besedo. Tako kot peti dan je to blagoslov, ki daje rodovitnost:
»Bog ju je blagoslovil in Bog jima je rekel: “Plodita se in množita, napolnita zemljo in si jo podvrzita; gospodujta ribam morja in pticam neba in vsem živim bitjem, ki se gibljejo na zemlji!”«

Ta blagoslov vsebuje dva nova in zelo pomembna vidika: prva človeka naj ne bosta le rodovitna, ampak naj si tudi podvržeta zemljo in gospodujeta drugim živim bitjem.
Kar je Bog napovedal že v prvi besedi, zdaj ponavlja: naročilo, naj gospodujeta drugim bitjem, ponovi dvakrat.

Bog ustvari človeka po svoji podobi in podobnosti, jima naroči, naj gospodujeta zemlji in živim bitjem ter se množita z rojevanjem novega življenja.
To so torej trije vidiki, ki smo jih v življenju prejeli kot popotnico.
Lahko si jih predstavljamo kot izhodišče, pot in cilj, ki ga moramo doseči.

Imamo svoj izvor (Boga, po čigar podobi smo bili ustvarjeni), pot, ki jo moramo prehoditi (gospodovanje vsemu stvarstvu), in svoj cilj (rojevati oziroma posredovati življenje drugim).
Tu je pot, ki jo moramo opraviti, da bi razumeli sebe.. .... (se nadaljuje)

izbira in pripravlja Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Rosini je s to knjigo uvedel nov, življenjski pristop, ki z izražanjem osebnih občutkov in sklicevanjem na lastne izkušnje teži k svobodnejšemu gledanju, prosto diha in omogoča dihanje. (p. Marko I. Rupnik)

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh