Moj pravi jaz

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, spremna beseda: Marko I. Rupnik,  256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanjaKer smo ustvarjeni po Božji podobi in podobnosti, no­simo v sebi odsev Njegovega veličastva.

Od neštetih ciljev, ki si jih lahko zadam v življenju, zagotovo nikoli ne bom bližje resnici, kot če poskušam biti to, kar sem sam.
Če smo iskreni, lahko vse človeške katastrofe pripišemo uničujoči izdaji samega sebe, svoje prave identitete.

Kaj pomeni izdati samega sebe?
Poglejmo priliko o izgubljenem sinu:
»Šel je vase in dejal: “Koliko najemnikov mojega očeta ima kruha v obilju, jaz pa tukaj umiram od lakote. Vstal bom in šel k očetu in mu rekel: Oče, grešil sem zoper nebo in pred teboj.”«
“Iti vase” je za tega fanta pomenilo ponovno odkriti samega sebe kot sina dobrega očeta. A če prilika pravi, da je “šel vase”, to pomeni, da je bil prej nekje drugje!

Zakaj šesti dan govorimo o človekovi pravi identiteti? Ali ima lahko še kakšno drugo?

Obstajata vsaj dva “jaza” – pravi in lažni.
Cilj našega potovanja v tej knjigi je, da bi se znebili “lažnega jaza”. Vse naše prizadevanje – od priznavanja začetnih danosti, sprejemanja prednostnih nalog in omejitev in razločevanja med navdihi in sugestijami, do učinkovite uporabe Božjih milosti in obračanja ponižanj v naše dobro – je del napornega potovanja k samemu sebi. To potovanje poteka pod budnim, a prizanesljivim očesom Boga, ki se mu smilimo zaradi naše nezvestobe temu, kar nam je dal, in naše zaslepljenosti z lastno ‘slavo’.

Res je, zelo lepi smo! To je gibalo našega veselja do življenja in vir ljubezni do tistih, ki nas obdajajo.

Krščanska vera temelji na logiki, ki izhaja iz najboljše antropologije: če se je bil Kristus pripravljen za nas učlovečiti, trpeti, umreti in vstati, to pomeni, da ne moremo biti tako grdi.

Ustvarjeni smo po Božji podobi in podobnosti in zato obdarjeni s slavo, ki je Bogu podobna in nosi njegovo podobo.(...)  Moj “pravi jaz” ni stvar mojih zaslug, mojega truda ali strategije. Moje življenje je Božje delo. Bog me ljubi vnaprej – prednastavljeno. To je moja identiteta ... (se nadaljuje)

izbira in pripravlja Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Rosini je s to knjigo uvedel nov, življenjski pristop, ki z izražanjem osebnih občutkov in sklicevanjem na lastne izkušnje teži k svobodnejšemu gledanju, prosto diha in omogoča dihanje. (p. Marko I. Rupnik)

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh