Ali se splača začeti znova?

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, spremna beseda: Marko I. Rupnik,  256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanjaZakaj bi sploh začel znova? Zato, ker se izplača!
Moj lažni jaz je namreč le fasada, ki zakriva pravega in ga poskuša izbrisati. Moj pravi, po Božji podobi ustvarjeni jaz, ki je tako rekoč živ zazidan globoko v meni, kakor oče v priliki o izgubljenem sinu ponižno in potrpežljivo čaka na svoj trenutek – da ponovno ‘vstopim vase’.

Kadar oznanjamo evangelij, nagovarjamo ta “pravi jaz” v srcih ljudi. Ta jaz komaj čaka, da ga nekdo izkoplje izpod ruševin uničujočih strategij iskanja uspeha, imetja in užitka. Ta Božja podoba, ki je vtisnjena globoko v naši biti, si želi končno zadihati s polnimi pljuči. Navdaja jo volja do življenja, želja po ljubezni – po Božji slavi, ki je v polnosti živi človek.

Kakšna je ta Božja podoba ... ki si jo kača na vso moč prizadeva uničiti v Evi in s tem njeno življenje. V ta namen ji Boga predstavlja kot nevoščljivega, lažnivega in tiranskega tekmeca.

Če ta lažna podoba pade na rodovitna tla v srcu človeka, ga notranje zaslepi in posledično popači njegovo samopodobo.

Ste kdaj pomislili, da naša samopodoba izhaja iz naših predstav o Bogu? Vsakdo, tudi če je ateist ali nihilist, presoja sebe in druge po notranjih merilih resničnega, lepega in dobrega. Na tej osnovi si izoblikuje vrednote. A to je v resnici mučenje samega sebe z lažno samopodobo, ki temelji na zgrešenih predstavah o absolutni resnici, lepoti in dobroti. In če je moja podoba o absolutnem – torej o Bogu – popačena, so takšne tudi moje vrednote.

Če si Boga predstavljam takega, kot ga je kača prikazala Evi – kot nevoščljivega tirana –, ta podoba, ki ni združljiva z mojimi ideali o očetu, zakoncu, prijatelju ali celo duhovniku, ubije ljubezen v mojem srcu.
Iz take podobe Boga izhaja tudi ženska predstava o tem, kakšna bi morala biti sama: zapeljiva, inteligentna, močna, uspešna in predvsem neodvisna. Ženska, ki nosi v sebi ta nedosegljiva merila, ne bo nikoli z ničimer zadovoljna. Bo lahko v drugih sploh videla kaj drugega kot tekmece? Kakšen bo njen odnos z moškimi? Kakšna mati bo? Čeprav v resnici nobena ženska ni tako pošastna, bi marsikatera v svojem nezadovoljstvu s seboj rada bila. Še dobro, da se tega ne zaveda.

Hudič si ves čas prizadeva, da bi napačno podobo o Bogu neopazno vsadil v nas. Če mu to uspe, je naredil vse. Človek se začne uničevati sam, ker so njegova merila uničujoča … (se nadaljuje)

izbira in pripravlja Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je nedavno izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Rosini je s to knjigo uvedel nov, življenjski pristop, ki z izražanjem osebnih občutkov in sklicevanjem na lastne izkušnje teži k svobodnejšemu gledanju, prosto diha in omogoča dihanje. (p. Marko I. Rupnik)

Zajemi vsak dan

Cerkev današnjemu človeštvu deli zaklade Božje milosti, ki človeka dvigajo na dostojanstvo Božjih otrok ter so varstvo in pomoč za dosego bolj človeškega življenja.

(sv. Janez XXIII.)
Četrtek, 25. April 2024
Na vrh