Usposobiti se za posredovanje življenja

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, spremna beseda: Marko I. Rupnik,  256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanjaZadnja stopnja duhovnega razločevanja na prvi ravni zadeva posredovanje življenja. Glavno merilo vsega, o čemer smo tu govorili, je življenje drugih. Namen vsega, kar smo povedali, je prehoditi pot od osamljenosti do odnosa. Vse naše ponovno začenjanje ima en sam cilj: usposobiti nas za posredovanje življenja.

Ljubezen je luč, ki mi pomaga prepoznati začetne danosti, ljubezen je moja prava prioriteta; bližnji je moja blagoslovljena omejitev; vsak navdih me nagiba k ljubezni, ker prihaja od Svetega Duha, ki je Ljubezen; ponižanja, če jih sprejmem, me usposabljajo za vstajenjska dejanja, ki so dejanja ljubezni; pravi blagoslovi so tisti, ki odražajo Božjo ljubezen v mojem življenju.

    »Sigmund Freud (1856–1939), začetnik psihoanalize, je zapisal, da oče otrokom postavlja omejitve, mati pa bi najraje odpravila vse ovire na otrokovi poti. Oče otroka uči, da na svetu ni najpomembnejši on, mati pa, da je prav on središče vsega; oče otroka uči sprejemati trpljenje, mati pa bi ga rada obvarovala pred vsako težavo in jo prevzela nase; oče ga uči, da mora plačati, kar je dolžan, mati bi rada z lastnim življenjem odpravila vsak otrokov dolg; oče otroka uči odrekanja, mati pa sanjari o tem, da mu nikoli ne bo manjkalo ničesar; mati otroka uči, da je sveto njegovo življenje, oče pa, da mora svoje življenje posvečevati z žrtvovanjem za druge ali za nekaj še bolj svetega; mati otroku življenje daje, oče pa ima neprijetno, a neodložljivo dolžnost otroka pripravljati na smrt – memento mori! Mati uči otroka živeti, oče pa častnega samoodpovedovanja in umiranja sebi.
    Če ni ničesar, za kar bi bilo vredno svoje življenje porabiti, potem to življenje ni vredno ničesar. Koliko mladih dobesedno umira med praznimi nočnimi zabavami? Koliko naših mladih naredi samomor zato, ker ne znajo sprejeti neuspeha? Koliko mladih deklet mora umreti zato, ker so rekle “ne” nekomu, ki te besede nikoli ni slišal od staršev in je prepričan, da je vsaka njegova želja za druge ukaz?«
    (Robert Marchesini)
Skratka, merilo vsega je življenje drugih. Je rodovitnost.

Ali sem na dobri poti, ne morem povedati sam, ampak tisti, ki živijo z menoj. Njih je treba vprašati. Bistvo moje moškosti je namreč moja sposobnost za posredovanje življenja. Moje očetovstvo.

Zakon možu in ženi nudi ustrezno okolje za uveljavljanje njune rodovitnosti, ki se uresničuje v očetovstvu in materinstvu. Očetovstvo je vrhunec moškega psihofizičnega razvoja, materinstvo pa ženskega.
Vsak človek mora opraviti pot od sina do očeta oziroma od hčere do matere. A nekateri sinovi in hčere to ostanejo vse življenje. Starši skrbijo za otroke in zadovoljujejo njihove potrebe, dokler ti ne postanejo sposobni poskrbeti zase in za druge. A nekateri otroci nikoli ne odrastejo in se ne postavijo na lastne noge. Poročenost, očetovstvo in materinstvo namreč zahtevajo preskok iz zagledanosti vase k služenju drugim.

Nekateri moški, ki med dvorjenjem svojim izbrankam obljubljajo nebesa na zemlji, po poroki povsem odpovejo kot možje in očetje, ker so za to preprosto nezreli.
Kot žene in matere lahko odpovejo tudi najlepše, najpametnejše in najbolj zaželene ženske, ker se zaradi zagledanosti vase ne znajo nikomur predati.

Kakšno vlogo naj bi moški in ženska igrala v zakonu.
Oče in mati sta v družini kot vrata, ki jo varujejo pred zunanjimi in notranjimi nevarnostmi. Mati je tista, ki po naravi reče “da”, oče pa bi moral znati reči “ne”.

Svet potrebuje očete. V Cerkvi bolj kot duhovnih poklicev primanjkuje odraslih, zrelih oseb. Primanjkuje nam očetov. Pa ne le v Cerkvi, ampak povsod po svetu. … (se nadaljuje)

izbira in pripravlja Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je nedavno izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Rosini je s to knjigo uvedel nov, življenjski pristop, ki z izražanjem osebnih občutkov in sklicevanjem na lastne izkušnje teži k svobodnejšemu gledanju, prosto diha in omogoča dihanje. (p. Marko I. Rupnik)

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh