Za polno življenje - dar živeža

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, spremna beseda: Marko I. Rupnik,  256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanja»Bog je rekel: “Glejta, dal sem vama vse rastlinje, ki rodi seme po vsej zemlji, in vse drevje, na katerem je drevesni sad, ki rodi seme. Naj vama bo v živež. Vsem živalim zemlje, vsem pticam neba in vsemu, kar se giblje na zemlji in ima v sebi življenje, pa sem dal v živež vse zelene rastline.” In zgodilo se je tako. Bog je videl vse, kar je naredil, in glej, bilo je prav dobro. In bil je večer in bilo je jutro, šesti dan.«
Bog ob koncu šestega dne človeku izroči dar živeža, ki ga bo ohranjal pri življenju.

Hrana je tu predstavljena kot češnja na torti Božjega stvarjenja in znamenje njegove očetovske skrbi. A ravno zaradi uživanja (prepovedane) hrane bo človek le dve poglavji kasneje izgubil svoje dostojanstvo in postal medla senca samega sebe.
Da bi imeli polno življenje, moramo jesti ‘svoj kruh’.

Paziti moramo na svojo prehrano in dobro jesti. V nasprotnem primeru lahko izničimo vse zdrave korake, ki smo jih naredili.
Vemo, da za večino ljudi ni največja težava, kako se znebiti odvečnih kilogramov, ampak kako ohraniti želeno težo …

Če želimo postati modri, moramo uživati dobro in visoko kalorično hrano. Ta daje človeku modrost. Da bi lahko razločevali, moramo jesti dobre in izdatne jedi.
Kdor je odrasel ob naravno pridelanih in svežih živilih, še slišati noče za nadomestke.
Tistemu, ki že vedno je samo na hitro pripravljeno hrano, ne ponujaj gurmanskih specialitet.
Kdor je vajen kristalno čiste studenčnice, se mu kalna deževnica studi.
Če želiš svojemu otroku privzgojiti čut za lepoto, ga postopoma uvajaj v vedno lepše in boljše stvari.

Učimo se iz dobrega. Seveda se učimo tudi na napakah, a le to, da smo se zmotili. Če se želiš nekaj naučiti, pojdi k tistemu, ki se na to spozna.
V lepem in dobrem ostajamo in vztrajamo tako, da uživamo zdravo, hranljivo in dobro hrano. Zato jejmo zdravo in dobro!
Tu je naša zadnja vaja: naredimo si seznam stvari, ki so dobre in koristne za nas. Imejmo ga vedno pri roki in ga sproti dopolnjujmo – predvsem pa ga uporabljajmo. Držimo se vsega, kar nam je v preteklosti pomagalo najti pravo pot.
Jejmo dobro in zdravo hrano, ne pa slabe in škodljive!
Če si v neki restavraciji jedel slabo, se tja nikoli več ne vrneš, kajne?
Če ti je nekaj škodovalo, se tega izogibaj.
Sestavljanje posameznih kamenčkov življenjskega mozaika je za krščansko vzgojo pomembnejše, kot si morda mislimo.
Cerkev je od nekdaj spodbujala umetnost.
Zgledujmo se po lepem in dobrem, pa nam grdo ne bo več zanimivo. Držimo se modrih in ponižnih, ki znajo ljubiti – in bomo ostali v resnici.… (prihodnjič konec)

izbira in pripravlja Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je nedavno izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Rosini je s to knjigo uvedel nov, življenjski pristop, ki z izražanjem osebnih občutkov in sklicevanjem na lastne izkušnje teži k svobodnejšemu gledanju, prosto diha in omogoča dihanje. (p. Marko I. Rupnik)

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh