Vredno je biti človek

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, spremna beseda: Marko I. Rupnik,  256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanja»Bog je videl vse, kar je naredil, in glej, bilo je prav dobro. In bil je večer in bilo je jutro, šesti dan.«
Pri vsakem od šestih dni, razen drugega, pisec poudarja, ponekod celo dvakrat, da se je Bogu to, kar je naredil, zdelo “dobro”. Samo tukaj, in nikjer drugje, pa “dobremu” doda še prislov zelo.

Ko je Bog s stvarjenjem človeka zaključil svoje stvariteljsko delo, ga je ocenil kot “zelo dobro”.

Tudi cilj našega potovanja je bil priti do tega spoznanja: da smo nekaj zelo dobrega. O tem pričuje nešteto stvari, kot smo se lahko sami prepričali.
To spoznanje, ki je gibalo našega odrešenja in izhodišče za osebno prenovo, moramo v vsakdanjem življenju ohranjati in negovati – v sebi in drugih.
Vsakemu, ki ga srečamo, moramo pomagati odkriti lastno lepoto in dostojanstvo.
Dolžnost vsakega starša je, da otrokom pomaga odkrivati lepo in dobro v sebi. In tega ni malo.
Nikoli ne bom pozabil besed svetega Janeza Pavla II., ki jih je izrekel 19. aprila 1984 na enem izmed prvih svetovnih dni mladih. Ta so takrat potekala v Rimu vsako leto na cvetno nedeljo. Kot mladeniča, ki je ponovno odkrival svojo vero in bil še poln duhovnih ran, so me papeževe besede zadele v živo in mi obenem pomagale sprejeti mojo moškost. Med homilijo je množici mladih, ki smo se zbrali na Trgu svetega Petra, zastavil naslednja vprašanja:
»Kakšen mora biti človek? Kakšen človek je vredno biti? Kakšen moram biti, da bi dal pravo vsebino človeškosti, ki mi je bila dana?«
Sledil je njegov gromki odgovor, ki so mi je za vedno vtisnil v srce:
»Vredno je biti človek, ker si bil človek ti, Jezus!« (konec)

izbira in pripravlja Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je nedavno izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Rosini je s to knjigo uvedel nov, življenjski pristop, ki z izražanjem osebnih občutkov in sklicevanjem na lastne izkušnje teži k svobodnejšemu gledanju, prosto diha in omogoča dihanje. (p. Marko I. Rupnik)

Zajemi vsak dan

Cerkev današnjemu človeštvu deli zaklade Božje milosti, ki človeka dvigajo na dostojanstvo Božjih otrok ter so varstvo in pomoč za dosego bolj človeškega življenja.

(sv. Janez XXIII.)
Četrtek, 25. April 2024
Na vrh