Lidija

Med najpogostejšimi ženskimi imeni je ime Lidija na 50. mestu. S tem imenom je bilo konec leta 2008 poimenovanih 5607 (1971: 3704; 1994: 5871) oseb. Precej manj pogoste so bile njene različice Lidia (45), Lidja (11), Lida (14).


    God:

    • 3. avgust

Ime Lidija izhaja iz latinskega imena Lydia, to pa iz grškega Lydía v pomenu 'ženska, prebivalka Lidije', pokrajine v zahodni Mali Aziji, bogate na zlatu, z glavnim mestom Sardes. Leta 546 pred n. št. jo je zavzel perzijski kralj Kir. Zadnji lidijski kralj je bil Krez ali Kroisos. Bil je bajno bogat, o čemer še danes priča primera bogat kot Krez.

Lidija je pri Nemcih Lydia, skrajšano Lida, pri Angležih skrajšano Liddy, pri Rusih Lidja.

Po pokrajini Lidiji se danes imenuje lidijska lestvica 'v stari Grčiji lestvica c – c, v srednjem veku f – f in lidit 'kremenov skrilavec črne barve, sestavljen iz kremena, kalcedona, opala in ogljikovih spojin'.

Lidijka je bila po novi zavezi tudi sv. Lidija, trgovka s škrlatom iz mesta Tiatira, ki jo je spreobrnil apostol Pavel v Filipih (v koledarju 3. avgusta). Je zavetnica barvarjev.

Zajemi vsak dan

Stati moraš med nebom in zemljo kot pokončno bitje, katerega noge ne izgubijo stika navzdol in katerega čelo se dviga v odnos navzgor.

(Elisabeth S. Lukas)
Sobota, 25. Junij 2022
Na vrh