Kajetan

Med precej redkimi moškimi imeni je ime Kajetan na 933. mestu. Konec leta 2008 je bilo s tem imenom poimenovanih 41 (1994: 36; 1971: 33) oseb. Njegova različica je Gaetano (5). Ženska oblika imena Kajetan je Kajetana (6), njena možna različica pa Kaja (2880).


    God:

    • 7. avgust

Ime Kajetan izhaja iz latinskega imena Caietanus s prvotnim pomenom 'gaetanski', tj. iz mesta Gaeta, nekdaj rimskega pristanišča Portus Caietae pri Neaplju. Gaetano je po izvoru italijanska oblika latinskega imena Caietanus. Ima ga znani italijanski skladatelj Gaetano Donizetti. Žensko ime Kaja je lahko skrajšana oblika ženskih imen, ki se začenjajo z zlogom Ka‑, tj. razen Kajetana še Katarina, Karla itd.

V koledarju je 7. avgusta sv. Gaetano da Thienne, utemeljitelj reda teatincev (1480–1547). Teatinci so bili pripadniki strogega meniškega reda, ki ga je leta 1524 ustanovil Paul Caraffa, poznejši papež Pavel IV. Takrat je bil škof v mestu Theate, danes Chieti v Italiji.

Med znanimi slovenskimi Kajetani je pisatelj Kajetan Kovič. V knjigi za otroke z naslovom Zgodnje zgodbe je napisal, da mu je bilo namenjeno ime Marija. Ker pa je bil fantek, mu je oče izbral ime Kajetan. Povod za izbiro takega imena je bil pustolovski roman v nadaljevanjih Pater Kajetan.

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh