Jordan

Med moškimi imeni je ime Jordan na 382. mestu. Tako se je konec leta 2007 imenovalo 228 (1971: 268; 1994: 251) oseb. Zelo redka je bila različica Giordano (8), prav tako sta bili redki tudi ženski obliki Jordana (37) in Jordanka (10).


    God:

    • 13. februar
    • 5. september

Ime Jordan je hebrejsko in izhaja iz hebrejskega Jardén, grško Iordánes z nejasnim pomenom. Navadno ga razlagajo (podobno kot reko Jordan 'tekoča reka') kot 'krščen z vodo iz Jordana'. Giordano je italijanska oblika imena Jordan.

Jordan je največja reka v Palestini, ki nastane iz več izvirov pod Hermonom. Najprej teče po rodovitni ravnini in potem strmo pade h Genezareškemu jezeru, od tam pa se vleče s številnimi zavoji do izliva jordanskega jarka v Mrtvo morje. Izraelci so pod Jozuetom prečkali Jordan. Tu je Elizej postal Elijev naslednik. Janez je krstil Jezusa v Jordanu. Po reki Jordan se imenuje država Jordanija, njeni prebivalci pa so Jordanci.

V koledarju je 13. februarja Jordan Saški, opat in dominikanski general (u. 1237).

Znamenit Jordan je Giordano Bruno (1548–1600), italijanski filozof, dominikanec, sežgan kot krivoverec. Nagibal se je k panteizmu, vplival na Spinozo, Herderja, Goetheja, Schellinga.

Zajemi vsak dan

Edini razlog, da človek postane kristjan, je ta, da s tem lažje pošteno živi, da se drži Božje postave, da Boga bolj ljubi in mu služi ter tako pridobi večno srečo v nebesih.

(Friderik Baraga)
Sobota, 19. Januar 2019

Ognjišče na Facebooku

Na vrh