Teden dni s papeževo mladino

1309-075a copyPred opoldansko molitvijo angelovega češčenja v nedeljo, 4. avgusta 2013, je papež Frančišek na kratko povzel svoja doživetja na 28. svetovnem dnevu mladih v brazilskem velemestu Rio de Janeiro od 22. do 28. julija. »To je bila še ena postaja romanja mladih po celinah s Kristusovim križem. Nikoli ne smemo pozabiti, da svetovni dan mladih ni nekakšen 'ognjemet', niso trenutki zanosa, usmerjeni sami vase. To so postaje dolge poti, ki se je začela leta 1985 na pobudo papeža bl. Janeza Pavla II. On je mladim izročil križ in rekel: "'Pojdite, jaz pa bom šel z vami." Vedno imejmo pred očmi: mladi ne gredo za papežem, ampak za Jezusom Kristusom in nosijo njegov križ. Papež pa jih vodi in spremlja na tej poti vere in upanja. Rad bi vas prosil, da molite z menoj v ta namen: da bi mladi, ki so sodelovali na svetovnem dnevu mladih to izkustvo prenesli v svojo vsakdanjo pot, v vsakdanje življenje ter tudi v pomembne odločitve in bi odgovorili na Gospodov osebni klic.« Papež, ki je prišel med nje v evangeljskem duhu sv. Frančiška, je mlade tako prevzel, da so ga pozdravljali s klici: »To je papeževa mladina.«

1309-068b

    V homiliji je papež mladim razlagal dogodek Jezusove spremenitve na gori. »Ko pripravljaš okusno jed in vidiš, da manjka soli, tedaj dodaš sol; ko manjka olja, dodaš olje. Dodati, se pravi, vsuti, vliti. Tako je tudi v našem življenju, dragi mladi: če hočemo, da bo res imelo smisel in polnost, kot sami želite in zaslužite, vsakomur od vas pravim: dodaj vero in življenje bo imelo nov okus, življenje bo imelo kompas, ki kaže smer; dodaj upanje in vsak tvoj dan bo osvetljen in tvoje obzorje ne bo več mračno, ampak svetlo; dodaj ljubezen in tvoje bivanje bo kot hiša, zgrajena na skali, tvoja pot bo vesela, ker boš srečal vse prijatelje, ki potujejo s teboj. Dodaj vero, dodaj upanje, dodaj ljubezen, vse troje! ... Toda kdo nam more dati vse to? V evangeliju smo slišali odgovor: to je Kristus. »Ta je moj Sin, moj izvoljenec, njega poslušajte.« Zato danes vsakomur od vas pravim: dodaj Kristusa v svoje življenje in našel boš prijatelja, na katerega se lahko vedno zaneseš; dodaj Kristusa in tvoje življenje bo polno njegove ljubezni, bo rodovitno življenje.

1309-068-logo-WYD

Zajemi vsak dan

Gradimo nov svet. Svet ljubezni, miru in dobrote. Gradimo ga s trpljenjem. Gradimo ga najprej v lastnih dušah. Potem bo vstal tudi v drugih.

(Cvetana Priol)
Petek, 26. April 2024
Na vrh