Berta Golob – devetdesetletnica

“Isti leto, isti mesec, isti dan”

Berta Golob1Isti leto, isti mesec, isti dan,« tako se je šalila mladinska pisateljica Berta Golob. Mislila pa je na to, da je rojena na isti datum, kakor ustanovitelj Ognjišča Franc Bole. Oba praznujeta letošnjega avgusta častitljivi jubilej. Naš ustanovitelj v večnosti, pisateljica Golobova pa na svojem domu v Struževem pri Kranju.
Sodelovanje Berte Golob z Ognjiščem je zelo plodno. Nenadomestljiva je v zbirki Pobarvanke, kjer je z ilustracijami Silve Karim izšlo več pobarvank o svetnikih (sv. Miklavž, sv. Martin, sv. Mati Terezija iz Kalkute, sv. Jurij, sv. Frančišek …), blaženih (Anton Martin Slomšek) in svetniških kandidatih (Irenej Friderik Baraga). Tudi slovenskih osebnosti (na primer Pastirica Urška, o svetogorski vidkinji) ter priložnostnih (K blagoslovu nesejo veseli – o blagoslovu jedil; Božič prihaja – o pripravi na božič, Grem k maši – razlaga maše za otroke). Prisrčna in preprosta besedila Berte Golob so našla pot med mlade bralce in njihove družine. Pobarvanka Sveti Miklavž je dosegla kar devet izdaj! Veliko knjig je bilo ponatisnjenih. Pri Ognjišču so izšle njene igre za otroke (Pri nas je veselo), njene pesmi za najmlajše (Iz Božje roke za otroke – pesmi z duhovnim pomenom) pa križev pot za otroke (Srce, ki ljubi vse ljudi) … Njen križev pot v verzih (Z Gospodom na križevem potu), napisan ob blagoslovitvi križevega pota v domači župniji Zlato Polje, je izšel v posebni knjižici in bil potem ponatisnjen v več drugih zbirkah križevih potov. Razprodani sta njeni knjigi Sandale in sari (o sv. Materi Tereziji) in prelepa knjiga zahval po obhajilu (Hvala za božji kruh). Dragocena je njena pomoč pri prevajanju poezije, zlasti v knjigah za otroke.Berta Golob2
Z Berto Golobovo je izredno lepo sodelovati. Svoje prispevke redno oddaja, raje kakšen dan prej. Če je bilo treba, je vskočila v zadnjem trenutku in nas rešila zadrege. Za mnogo stvari smo ji lahko hvaležni, a naj omenim še eno. Š v prejšnjem režimu je v svoje opise otroštva med etnološke značilnosti vpletla nekaj verskih vsebin, ki sicer takrat ne bi dobile pravice javnosti. Nikoli ni skrivala svoje vere, čeprav je opravljala pedagoški poklic. Več let je bila katehistinja v domači župniji in tako njene knjige nosijo pečat ‘praktičnosti’ in življenjske bližine, ki se je rojevala v stiku z otroki in njihovimi starši.

Zato ji z uredništva Ognjišča s hvaležnim srcem voščimo vse najboljše ob visokem življenjskem jubileju. (br)

Zajemi vsak dan

Ne morem moliti za mir – in ničesar ne storim za mir. Ne morem moliti za odpravo lakote in revščine – in vse obdržim zase.

(Klaus Hemmerle)
Sreda, 8. Maj 2024
Na vrh