Kje je pravi svetopisemski Emavs?

Iz svoje mladosti se spominjam, da svojim sorodnikom in znancem nismo šli voščit na veliko noč, ker je bila tako velik praznik, da smo ostajali doma, ampak šele na velikonočni ponedeljek. Pravili smo, da ‘gremo v Emavs’. Ali res obstaja pravi Emavs? (Alojzija)

na kratko 04 2013aIzraz ‘iti v Emavs’ se nanaša odlomek Lukovega evangelija, v katerem pripoveduje, kako se je dvema potrtima učencema na veliko noč na poti v Emavs pridružil vstali Jezus. Luka piše: »In glej, prav tisti dan sta dva izmed njih potovala v vas, ki se imenuje Emavs in je šestdeset stadijev oddaljena od Jeruzalema« (Lk 24,13). Ni mogoče z gotovostjo doloćiti, kje je bil tisti Emavs. Za čast evangeljskega Emavsa se od 11. stoletja dalje poteguje več  krajev: sedanji Abu Gosh, porušena arabska vas Amwas in vasica Al-Qubeibeh, ki je po mnenju biblicistov najbolj verjetni Emavs in je zadnja stoletja od romarjev najbolj obiskan. V njegov prid govori razdalja, ki ta kraj loči od Jeruzalema: znaša res okoli ‘šestdeset stadijev’, kot je rečeno v Lukovem
poročilu. (sč)

ČUK, Silvester. (Na kratko). Ognjišče, 2013, leto 49, št. 4, str. 56.

Zajemi vsak dan

V prihodnost moremo gledati le, če stojimo na trdnih tleh in se zavedamo svojih korenin, narodne kulture, krščanstva in bogatega ljudskega izročila.

(Alojzij Šuštar)
Sobota, 27. April 2024
Na vrh