Sveti Anton in prašiček

Na slikah ali kipih sv. Antona puščavnika, ki goduje 17. januarja, je vedno ob njem prašiček. Svetnik ima ponavadi v rokah palico z zvončkom na vrhu. Zanima me, kaj ta znamenja pomenijo? (Jakob)

Sveti Anton in prašičekSveti Anton je živel strogo samotarsko življenje v puščavi. Prizadeval si je za krščansko popolnost, ki je ni mogoče doseči brez premagovanja skušnjav in težav. Brez boja ni zmage. Bog je dopustil, da ga je satan dolga leta mučil in ga skušal zapeljati v greh. Tudi v greh nečistosti, vendar mu ni nasedel. Za pravoverne Jude je prašič obredno nečista žival, zato je prašič »podoba« greha nečistosti. V zvezi s svetim Antonom pa ta razlaga ne drži. Resnica je tale: Svetega Antona puščavnika so zelo častili člani pobožne družbe hospitalitov ali antonianov, ki so vodili zavode za umsko prizadete. Darove za svoje oskrbovance so ponavadi nabirali sami: v rokah so imeli dolgo palico in z zvončkom so opozarjali na svoj prihod. Imeli so dovoljenje, da vodijo po mestnih ulicah prašičke, ki so jim bili podarjeni. Zaradi prašička je sveti Anton postal tudi zavetnik živinorejcev. (sč)

Zajemi vsak dan

Bogatašem tega sveta naročaj, naj se ne prevzamejo in naj ne naslanjajo svojega upa na nezanesljivost bogastva, temveč na Boga, ki nam obilno daje vsega v uživanje.

(apostol Pavel)
Sreda, 24. April 2019

Ognjišče na Facebooku

Na vrh