Odkod imeni Marijinih staršev?

Na koledarju je 26. julija god Joahima in Ane, staršev Device Marije, Jezusove Matere. O Jezusovem rojstvu, njegovem otroštvu in mladosti poročata evangelista Matej in Luka, ki pa ne omenjata Marijinih staršev. Od kod vemo zanju in celo za njuni imeni? (Lovrenc)
na kratko 07 2011aSveto pismo o Joahimu in Ani, Marijinih starših, molči, o njiju govori Jakobov evangelij, apokrifni (svetopisemskim knjigam podoben) spis iz srede 2. stoletja. Izhaja iz pripovedi o Jezusovem rojstvu in mladosti ter pripoveduje zgodbo njegovih starih staršev Joahima in Ane. Bila sta brez otrok, po vztrajni in zaupni molitvi sta na stara leta dobila hčerko Marijo, ki je bila od Boga izbrana za mater našega Odrešenika Jezusa Kristusa, učlovečenega Božjega Sina. Hčerke nista vzgojila zase, ampak za Boga. Po poročilu Jakobovega evangelija in legend iz okoli leta 150 sta jo triletno izročila v varstvo oskrbnikov templja. Njuno češčenje se je v vzhodni Cerkvi uveljavilo že v 6. stoletju, na Zahodu pa v 8. stoletju. Ana je postala simbol materinstva, Joahim pa očetovstva. Njun god po novem koledarju (1969) obhajamo skupaj 26. julija; prej je bil spomin sv. Joahima 16. avgusta. (sč)

ČUK, Silvester, Ognjišče (2011) 7, str. 48

Zajemi vsak dan

Cerkev današnjemu človeštvu deli zaklade Božje milosti, ki človeka dvigajo na dostojanstvo Božjih otrok ter so varstvo in pomoč za dosego bolj človeškega življenja.

(sv. Janez XXIII.)
Četrtek, 25. April 2024
Na vrh