Pogrebne navade pri Judih

Vsi štirje evangelisti poročajo o Jezusovem pogrebu. Zanj sta poskrbela Jožef iz Arimateje, ki je od Pilata izprosil Jezusovo telo, in Nikodem, ki je prinesel dišave. »Vzela sta torej Jezusovo telo in ga z dišavami vred povila s povoji, kakor imajo Judje navado pokopavati« (Jn 19,40) . Potem sta ga položila v skalo vsekan grob. Kakšne so bile pogrebne navade pri Judih? (Mihaela)
na kratko 11 2016bPriprava pogreba je bila več ali manj podobna današnji. Ko je nekdo umrl, so mu zatisnili oči. Telo so umili in ga zavili v dolge kose blaga, občasno so uporabljali tudi dišave. Hiter pogreb je bil nujen zaradi vročega podnebja. Trupla niso položili v krsto (ta je postala običajna v času po Kr.), ampak so ga na pokopališče nesli na lesenih nosilih (prim. Lk 7,14). Družina in prijatelji so pripravili veliko žalno predstavo: jokali so, kričali, hodili so bosi, pepelili so si glave, trgali so svoja oblačila. Včasih so najeli tudi poklicne žalovalke (prim. Mr 5,38), da so pomagale pri objokovanju. Judje so svoje rajne pogosto pokopavali v votline. Poleg tega so obstajali tudi preprosti grobovi v zemlji, pokriti s peskom in kamenjem. (sč)
Silvester Čuk, Ognjišče (2016) 11, str. 49

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh