Sveti Martin in gos

Sveti Martin je tudi pri nas zelo češčen svetnik, kateremu je posvečenih 94 cerkva, od tega 43 župnijskih. Znan je po svoji dobrodelnosti: pogosto ga upodabljajo, kako daje polovico svojega vojaškega plašča golemu beraču. Na nekaterih upodobitvah pa je ob njem gos. Zakaj? (Rafael)
na kratko 11 2010aSveti Martin je živel v 4. stoletju (316-397). Kot rimski častnik je postal kristjan in odšel je v sedanjo Francijo, kjer je bil posvečen v duhovnika in je bil goreč misijonar, zato so ga izvolili za škofa v mestu Tours. Legenda, ki je nastala kasneje, pripoveduje, da se je, ko je zvedel za to imenovanje skril med gosi, ki pa so ga izdale. Naš ugledni narodopisec dr. Niko Kuret v svoji knjigo Praznično leto Slovencev navaja pravi razlog, zakaj ima sveti Martin ob svojih nogah gos. »Gos se je že zgodaj pridružila sv. Martinu. Bila je po vsej verjetnosti daritvena žival pri poganskih jesenskih obredjih. To po svoje dokazuje vedeževanje s pomočjo gosje prsne kosti.« Če je rjava, bo menda zelo huda zima, če je bela, pa bo veliko snega. Zato je pečena gos na Martinovo, tudi marsikje pri nas, obvezna jed. (sč)
Silvester Čuk, Ognjišče (2010) 11, str. 47

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh