Svetovni dan hemofilije

Danes je svetovni dan hemofilije, motnje strjevanja krvi. V svetu ima hemofilijo skoraj 400.000 ljudi, v Sloveniji pa je registriranih okoli 450 oseb s hemofilijo in podobnimi prirojenimi motnjami strjevanja krvi. Osebam s to boleznijo delno ali povsem primanjkuje eden izmed ključnih faktorjev strjevanja krvi, ki je potreben za nastanek čvrstega krvnega strdka. Oseba s hemofilijo ne krvavi bolj kot drugi, ampak dlje. Glavna nevarnost so neobvladane notranje krvavitve, ki se lahko pojavijo same od sebe ali zaradi poškodbe in so lahko smrtno nevarne. Bolnikom s hemofilijo kakovostno življenje zagotavlja nadomestno zdravljenje in profilaksa vsakih nekaj dni z vbrizgavanjem faktorja strjevanja krvi v žilo.

Predsednik Društva hemofilikov Slovenije Jože Faganel je poudaril, da je treba osebam s hemofilijo omogočiti normalno ustvarjalno življenje, saj 80 odstotkov bolnikov v svetu še nima na voljo ustreznega zdravljenja.

Slovensko geslo za letošnji svetovni dan izbrali: "Poiščite navdih, sodelujte z izvirno idejo ob svetovnem dnevu hemofilije."

Zajemi vsak dan

V prihodnost moremo gledati le, če stojimo na trdnih tleh in se zavedamo svojih korenin, narodne kulture, krščanstva in bogatega ljudskega izročila.

(Alojzij Šuštar)
Sobota, 27. April 2024
Na vrh