Misli Daga Hammarskjoelda

DAG HAMMARSKJOELD

ŠVEDSKI EKONOMIST, PRAVNIK, DIPLOMAT, SEKRETAR OZN, KRŠČANSKI MISTIK (* 1905 - † 1961 )

 

+ Ohrani me v svoji ljubezni, kakor hočeš, da bi tudi drugi ostali v moji ljubezni. O, da bi bilo vse v tem mojem bitju tebi v čast. O, da ne bi nikdar obupoval! Kajti v tvoji roki sem in vsa moč in dobrota sta v tebi.

+ Kaj je katera koli zemeljska sreča v primerjavi z Jezusovo obljubo: "Da boste tudi vi tam, kjer sem jaz"?

+ Ne sanjaj o prihodnosti: ne bo ti povrnila preteklosti, tudi ti ne bo uresničila drugih sanj po sreči! Tvoja dolžnost, tvoja nagrada in tvoja usoda so tukaj in zdaj!

+ Da odpustimo samemu sebi? Ne, to nima nobenega pomena. Drugi nam mora odpustiti. Toda v odpuščanje lahko verujemo le tedaj, če sami odpuščamo.

+ Bog tedaj, ko nehamo verovati vanj, ne umrje. Mi pa umremo tisti trenutek, ko naše bitje ni več prežeto z njegovo svetlobo.

+ Vsak dan je kot celo življenje. Vsako jutro moramo povzdigniti skodelico svojega življenja, da prosimo, da sprejemamo, da dajemo nazaj.

+ Za minulo: hvala! Za prihajajoče: da!

+ Več velja iz vsega srca storiti dobroto enemu človeškemu bitju kakor žrtvovati se za človeštvo

+ Da odpustimo sami sebi? Ne, to nima nobenega pomena. Drugi nam mora odpustiti. Toda v odpuščanje lahko verujemo le tedaj, če sami odpuščamo

+ Daj nam duha čistosti, da te bomo videli; duha ponižnosti, da te bomo slišali; duha ljubezni, da ti bomo služili; duha vere, da te bomo živeli

+Ohrani me v svoji ljubezni, kakor hočeš, da bi tudi drugi ostali v moji ljubezni. O, da bi bilo vse v mojem bitju tebi v čast!

+ Vsak dan je kot celo življenje. Vsako jutro moramo povzdigniti skodelico svojega življenja, da sprejemamo, da prosimo, da dajemo nazaj.

+ Prevzeti moramo odgovornost za svoj neuspeh, ne gre pa nam čast za uspeh. Človekova svoboda je svoboda, da Boga izda. Da nas Bog ljubi, je prav gotovo - odgovor pa je prostovoljen.

+ Ne meri višine gore, dokler ne dosežeš njenega vrha. Tam boš videl, kako nizka je

 

zbira Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Predvsem bodite dobri. Dobrota je tista sila, ki najbolj razoroži ljudi.

(Henri Lacordaire)
Petek, 3. Maj 2024
Na vrh