Misli Franca Cerarja

Franc Cerar (* 22. januar 1922, Dobliče, Črnomelj, † 10. avgust 2014, Maribor)

 

- Kdor sprejme krščanstvo, se otrese strahu pred duhovi, pridruži se Kristusu-zmagovalcu, po svojih močeh skupaj z njim premaguje zlo in veruje v končno zmago dobrega.

- Če bi Jezus prišel iskat pravične - ali bi koga našel? On pravi, da je prišel iskat grešnike. Vse bo našel, samo tistih ne, ki imajo sebe za pravične.

- Jezus ni Bog, ki nas je prišel obsojat, ker delamo zlo, ampak je Bog, ki nam je prišel pomagat, da zlo preraščamo.

- Jezus je sonce, ki sije vsakomur. Vsakdo pa sam odloča, ali bo temu soncu odprl okno vere, ali pa ga bo zaprl.

- Svet, kjer bi bilo vse lepo, čisto in nedolžno, ne obstaja. Je samo ta svet, na katerem živimo, in v tem deluje Bog.

- Bog si je človeško družbo zamislil kot skupnost bratov in sester, ki naj živijo v ljubezni in slogi, ki naj si v stiskah med seboj pomagajo, v nesporazumih naj se prenašajo, krivice naj odpuščajo.

- Marija je zaradi svoje zvestobe okusila, kako zna biti Bog zvest. Postala je kraljica angelov in Mati nebeščanov. Ostala pa je tudi Mati zemljanov. To bo ostala do sodnega dne.

- Gospod govori: mladi, dajte mi ljubezen, zakonci, dajte mi odprtost za življenje, trpeči, dajte mi bolečine, boječi, dajte mi zaupanje, umirajoči, dajte mi svoje življenje... Vsega tega sem žejen.

- Kjer koli na svetu ljudje zaradi Jezusa storijo kaj dobrega, tam se ponovno poraja Kristus. Ker se to mnogokje in mnogokrat dogaja, Bog ni mrtev.

- Cerkev je svetilnik, ki dva tisoč let ožarja osnovne človeške vrednote. Mnogi so storili vse, da bi luč tega svetilnika ugasnila, a svetilnik žari naprej.

- Vsi duhovniki smo preroki. Ne v pomenu, da bi napovedovali prihodnje reči, ampak da bi razpoznavali znamenja časov, razkrivali božje delovanje v svetu in iz vsega razbirali, kaj želi Bog od nas.

- Notranje razdvojeni smo vsi že s tem, da smo ljudje. V sebi nosimo nagnjenje k dobremu in nagnjenje k slabemu: angela in hudiča. Bog pa nam je dal razum, s katerim dobro od zla razločujemo; dal nam je vest, ki nas nagovarja, naj izberemo dobro; dal nam je svobodo, s katero se za prvo ali drugo odločimo.

- Moje osnovno zadovoljstvo je v občutku, da sem tam, kjer me hoče imeti Bog, in da delam, kar hoče Bog.

- Človekova želja, da bi živel in bil srečen, je usmerjena v večnost. Vse to navdihuje nepokvarjenemu srcu vero, da mora obstajati neskončno bitje - Bog, ker se morejo le v njem izpolniti človekove težnje.

- Molitev naj ne bo samo prošnja, marveč tudi zahvala. Znamenje sebičnosti je moliti samo zase. Zgled prave molitve je očenaš. Sestavljen je v množinski obliki.

- Prva vrednota v družini je ljubezen. Kjer ni ljubezni, tam družina le životari. Ljubezen v družini vzdržujeta mož in žena, oče in mati. Od njiju prehaja na otroke in se od otrok k njima vrača.

- Cerkev je svetilnik, ki dva tisoč let ožarja osnovne človeške vrednote. Mnogi so storili vse, da bi luč tega svetilnika ugasnila, a svetilnik žari naprej.

 

zbira Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Zemlja je obrodila svoje sadove, Gospod Bog nas je blagoslovil. Bog je zares dober, zato naj ga spoštujejo in častijo vsi narodi.

(Psalm 66)
Ponedeljek, 6. Maj 2024
Na vrh