Youcat - molitvenik za mlade

Moliti pomeni, da se Bogu povsem izročiš. Moliti pomeni, da znaš molčati in poslušati. Pomeni, da sprejmeš Boga v svoje vsakdanje živijenje, v svoje bitje in svoj spomin, v vse, kar misliš, govoriš in delaš. Bog je že storil veliki korak k tebi. Stori tudi ti vsaj majhen korak k Bogu.

Knjiga Youcat molitvenik za mlade naj ti pomaga na poti molitve in prijateljstva z Bogom. V njej so zbrane stare in nove molitve za dobre in hude dneve in noči. V njej najdeš nekatere molitve iz Svetega pisma, molitve Cerkve in bogoslužja, iz katerega so zajemali svetniki in današnji molivci.
Knjiga ima dva dela: prvi del vsebuje jutranje in večerne molitve za dva tedna. Drugi del pa je zbirka molitev za različne priložnosti. Lahko so ti v pomoč pri osebni molitvi in skupni molitvi Cerkve. Vrhunec je nedeljska božja služba in obhajanje Gospodovih in Marijinih praznikov ter svetniških godov.

Zapisane molitve iz izročila Cerkve te bodo uvajale v tvojo osebno molitev. Zapisane molitve niso samo za ponavljanje. Če izgovarjaš molitev drugega človeka, moliš skupaj z njim in on s teboj. Pisci te knjige želijo moliti s teboj. Želijo biti tvoji sopotniki vere in ti pomagati, da boš znalja moliti s svojimi besedami in s svojim molčanjem ter poslušanjem. Tako boš v molitvi vedno globlje povezan/a z Bogom.
Morda ti bodo posamezne molitve in besede segle v srce. Tedaj se ustavi. Vzemi si nekaj časa. Naj beseda prodre globoko v tvoje srce. Morda se jo boš naučilja na pamet in te bo sprem~ala čez dan. Morda ti bo v pomoč, če boš kakšno molitev molilja na glas. Ni treba vedno zmoliti vseh molitev. Izberi besedilo, ki te posebej nagovori, in se pri njem zadrži.


    YOUCAT
    molitvenik
    176 strani, 12,5 x 20,5 cm, integralna vezava, barvne fotografije
    redna cena: 12,90 €
    s kartico zvestobe 11,61 €
    * * *
    Prelistajte:
    * * *
    Naročite knjigo
    v spletni knjigarni Ognjišča

YOUCAT molitvenik 3D

Častim te
Gospod, k sebi si nas ustvaril
in nemirno je naše srce, dokler ne počije v tebi.
Tvoja je luč dneva. Tvoja je tema noči.
Tvoje je življenje in smrt.
Jaz sem tvoj in te častim.
Naj počivam v miru.
Blagoslovi prihajajoči dan, naj se prebudim,
da te bom slavil. Amen.
sv. Avguštin

Gospod Jezus! Prihajamo predte, ker vemo,
da nas ljubiš take, kakršni smo.
Hočemo čutiti kakor ti, ljubiti kakor ti.
Naše živijenje brez tebe nima smisla.
Verujemo in upamo vate,
ljubimo te in častimo s preprosto navzočnostjo,
tišino, pričakovanjem in zadoščevanjem.
sv. Janez Pavel II.

Prošnja
Glej, moja duša - razglašena violina -
nesrečna vsa ječi, težko trpi,
po strunah ji življenja lok drsi
in z nje zveni neskladja bolečina.
Saj ona, Bog, je tvoja umetnina,
naj tvoja roka strune uglasi,
ohlapne naj napne, vse uredi,
da bo soglasja čula se milina!
Pobožaj zdaj ljubeče jih, mehko,
zapojejo naj pesemco sladko;
pritisni nanje, naj zajokajo;
udari vanje, naj popokajo;
samo da čutim, daje roka Tvoja,
in srečna bo nemirna duša moja.
bl. Lojze Grozde

Večerna molitev
Gospod, moj Bog,
zahvaljujem se ti,
da si me pripeljal
do konca tega dneva.
Zahvaijujem se ti,
da naklanjaš
počitek mojemu telesu in duši.
Tvoja roka je bila nad
menoj, me je varovala in ohranjala.
Odpusti vsako malosrčnost in vsako krivico tega dne.
Pomagaj mi, da odpustim vsem, ki so mi storili krivico.
Naj v miru spim pod tvojim varstvom,
obvaruj me pred skušnjavami teme.
Priporočam ti svoje drage, priporočam ti to hišo,
priporočam ti svoje telo in svojo dušo.
Bog, tvoje sveto ime naj bo hvaijeno.
Amen.
Dietrich Bonhoeffer

Molitev pomeni zavest, da mi je Bog blizu. Pri njem ni treba prositi za avdience. Glede časa za molitev so tri koristna merila. Izberi določen čas (navada pomaga), miren čas (to je pogosto zgodaj zjutraj in zvečer) in dragocen čas, ki ga imaš rad/a, a ga tudi rad/a podariš (torej ne »odvečen čas«).

Kraj, kjer moliš, vpliva na tvojo molitev. Zato poišči prostor, kjer moreš dobro moliti. Za marsikoga bo to udoben sedež ali pisalna miza  Drugim pomaga, če imajo pripravljen prostor, kjer se lahko zberejo, opremljen s pručko ali klečalnikom, preprogo, z ikono ali s sliko, s svečo, Svetim pismom, molitvenikom. Najlepše in najboijše pa lahko molimo v cerkvi pred Najsvetejšim.

Moli naj ves človek. Ne molimo samo v mislih in besedah. V molitvi se sme ves človek povezati z Bogom: tvoje telo, tvoje notranje in zunanje zaznavanje, tvoj spomin, tvoje hotenje, mišljenje in čutenje ali sanje pretekle noči. Včasih ti bo celo raztresenost pokazala, kaj te zares zaposluje in navdaja in kaj moreš izrecno prinesti pred Boga. Dolžnosti, ki jih moraš opraviti in ti pridejo na misel med molitvijo ter jih nočeš pozabiti, kar zapiši in se vrni k molitvi.

Bog naj pride do besede. Molitev pomeni tudi, da poslušaš Božji glas. Bog govori najjasneje v besedah Svetega pisma, ki jih Cerkev bere dan na dan. Bog govori tudi po izročilu Cerkve in pričevanju svetnikov. Govori pa tudi - pogosto skrito - v srcu vsakega človeka, npr. v sodbi tvoje vesti ali po notranjem veselju. Po Svetem pismu slišiš Božjo besedo v svojem srcu. Bog naj pride do besede v tvoji molitvi. Postani prijateijsko zaupen/a z njim, da se boš naučil/a razlikovati njegov glas od mnogih drugih glasov in spoznati njegovo voljo.

pripravlja: Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh