11. Najlepši dan v življenju trpečih

XI. romanje: 14. julija 1979

Romanje invalidov in bolnikov na Brezje v letu 1979, enajsto po vrsti, je bilo najbolj številčno doslej. Pred Marijino cerkvijo in v njej se je v soboto, 14. julija, zbralo nad 12.000 romarjev. V septembrski številki Ognjišča je bilo vzdušje romarskega dneva, ki je za nas trpeče brate in sestre 'najlepši dan' od vseh dni v letu, prikazano s fotoreportažo.

Lepo je to romanje opisala invalidka Tilka v listu Prijatelj (številka 5/1979). Iz njenega poročila povzemam nekaj misli.

"Kdo bi mogel prešteti množico invalidov, bolnikov in drugih ljudi, zbranih na enajstem romanju, ki ga je zanje pripravilo uredništvo Ognjišča? Koliko trpljenja, žalosti, stisk, prošenj, zahvale in veselja smo romarji ta dan položili pred Marijino sliko, da jih izroči in priporoči svojemu vsemogočnemu Sinu. Koliko jih je potolažila in jim vlila novega upanja, ve le Ona, milosti polna za vsakega, ki se k njej zateka."

Brezje RIBS 1979Na romarsko mašo, ki jo je ob 30 duhovnikih-somašnikih vodil koprski škof dr. Janez Jenko, se je zbrana množica pripravljala z molitvijo rožnega venca in s petjem. Med mašo so invalidi brali berila in prošnje za vse potrebe. Duhovnik-bolnik, ki je somaševal, pa je prebral evangelij. Škof Janez je v svoji pridigi bolnike in invalide pa tudi vse druge romarje spodbujal k potrpežljivosti, k vdanemu prenašanju trpljenja. "Osvetljeval nam je vrednost trpljenja s Kristusovim zgledom," je zapisala Tilka. "Poudaril je, da nas Kristus ni odrešil z besedami, niti ne z molitvijo in ne s čudeži, temveč s trpljenjem. V spomin nam je priklical tudi nekatere vzornike Cerkve (svetnike in svetnice), ki jih je Bog poklical k telesnim delom ljubezni in usmiljenja do bolnih in trpečih. Ustanovili so redove in družbe, ki to poslanstvo še danes izvršujejo... Živimo v času velikega napredka tehnike, toda tehnika ne more rešiti človeških problemov, nasilja, trpljenja - to lahko reši le ljubezen. Navedel je besede svetega očeta Janeza Pavla II., s katerimi znova zatrjuje, kako bolne in trpeče ljubi, nanje misli in zanje moli."

Na oltarju so bili pripravljeni ciboriji in kelihi s hostijami za posvetitev. Ta dan je bilo razdeljenih več kot 9.000 svetih obhajil. Duhovniki so delili Kruh močnih kar med množico.

Popoldne so bile večernice z zahvalno pesmijo. Pri popoldanskem sporedu, ki je potekal v cerkvi, so sodelovali mladi iz župnije Šentjernej na Dolenjskem. Mladinski pevski zbor je pod vodstvom organistke Line pripravil spored Marijinih in drugih pesmi, sestra Mirjam pa je pripravila versko igro, ki so jo mladi Šentjernejčani občuteno podali.

... se nadaljuje - pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh