Rada bi prejela zakramente

Prihajam iz ateistične družine, nikoli me tudi niso dali krstiti. V težkem obdobju mojega življenja, ko sem že skoraj obupala, pa sem se zatekla k veri. Res je pomagalo in zdaj vsak dan molim in tudi hodim k sveti maši. Rada bi živela krščansko življenje in prejela zakramente. Kako lahko pri moji starosti, 16 let, to storim?
Urša

pismo 11 2017cLepo je dobiti pismo od nekoga, ki je v krščanstvu našel odgovore na svoja življenjska vprašanja. Z veseljem vam odgovarjam na vaše vprašanje. Ker imate že 16 let, boste morali v katehumenat, to je na pripravo odraslih v krščanstvo. Katehumenat poteka v raznih krajih v Sloveniji. Niste napisali svojega naslova, zato vam ne morem odgovoriti, kje najbližje poteka priprava odraslih na krščanstvo. Najlažje bo, da se oglasite pri domačem župniku, ki vam bo svetoval, kje v vaši bližini poteka katehumenat. Po končanem uvajanju boste lahko prejeli zakramente uvajanja (krst, birmo, evharistijo). Dobro je, da si dobite nekega kristjana, ki vas bo spremljal na poti uvajanja v krščanstvo. Ob prejemu zakramentov ta lahko postane vaš boter. Njegova vloga je tudi, da vas spremlja in spodbuja na poti uvajanja v krščanstvo.
Poleg katehumenata je koristno, da se vključite v kakšno skupino, ki vam bo pomagala rasti v veri in v vključevanju v župnijsko občestvo. To je lahko mladinska skupina, svetopisemska ali molitvena skupina ali kaj podobnega. Tudi o tem se pogovorite z domačim župnikom. Sami pišete, da vsak dan molite in hodite k maši. Zelo pomembno je, da nadaljujete z rednim molitvenim življenjem. V času priprave na zakramente boste dobili Sveto pismo, ki ga tudi redno prebirajte. Prav tako berite druge knjige duhovne vsebine, ki vam bodo pomagale spoznavati vero in Boga.
Zelo so se me dotaknile besede, kjer pravite, da ste se zatekli v veri “v težkem obdobju življenja, ko ste že skoraj obupali”. Da, mnoge prav stiska in trpljenje pripeljeta k Bogu. Tudi vas je. Ni pa to samo po sebi umevno. Poznam ljudi, ki so tudi doživeli kakšno hudo stvar v življenju in posledica tega je bila, da so se odvrnili od vere, saj so rekli: Če bi bil Bog, ne bi dopustil tega. Trpljenje je tudi področje skušnjave. Zato je res, da je trpljenje kakor talilna peč: iz nje lahko priteče plemenita kovina ali pa neuporabna žlindra. V trpljenju se pokaže človekova veličina. V njem človek bodisi podleže skušnjavi, bodisi postane podoben Kristusu. Vi ste v trpljenju postali podobni Kristusu in se mu približali. Lepo je, da se mu želite sedaj približati še z zakramenti.

RUSTJA, Božo. (Pisma). Ognjišče, 2017, leto 47, št. 11, str 47.

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh