Kako to, da se drugoverci ne spreobrnejo v krščanstvo?

Prebral sem članek Zakaj je krščanska vera najboljša, ko pa je na svetu veliko ver?, ki ga je napisal nadškof Stres v Družini in me je povsem prepričal. Pravzaprav gre za odgovor bralcu, ki mu je postavil vprašanje, strnjeno v naslovu. Ne spomnim se, da bi pred leti pri veroučnih urah slišal kaj tako jasnega, logičnega. Pa vendar bi vas prosil za mnenje.
Kako to, da vsaj visoko intelektualni krogi v drugih verstvih, ki so že od nekdaj imeli velike mislece in gotovo jih imajo tudi še danes, tega ne uvidijo? Kako to, da se ne spreobrnejo? Saj včasih beremo o kakšnih spreobrnjencih med muslimani, toda gre vedno samo za preproste ljudi.
Luka

pismo 05 2021aMorda je pravično do bralcev, da povzamemo nekatere poudarke v odgovoru nadškofa Stresa, objavljenega v tedniku Družina 7. marca 2021, da si bodo ustvarili popolnejšo sliko. Najprej poudari, da je bolj verodostojna tista vera, ki ne počiva na človeškem razglabljanju, ampak na Božjem razodetju. Dalje, pristnejša in zanesljivejša so pričevanja, ki ne zamolčijo tudi temnejše plati. »Sveto pismo ne kuje v zvezde ne judovskega ljudstva ne prvih Jezusovih učencev.« Nasprotno, realistično jih opiše, tudi z njihovimi pomanjkljivostmi. »Takega Boga, kakršen se je razodel v Jezusu Kristusu, nihče ni pričakoval …, zato so Jezusa tudi zavrnili. … To je dokaz, da si ga nismo izmislili, ker če bi si ga, bi si ga po bolj človeški meri in okusu. … Po vsebini pa je krščanstvo vera, da je Bog ena sama Ljubezen, ki gre tako daleč, da že postaja nora za sebično človeško pamet. Več ni mogoče. Pomislimo samo na odpuščanje. Na tej osnovi je nastala zahodna krščanska kultura,ki se je izkazala za najbolj plodno. Krščanski zahod je še vedno norma za ves svet v znanosti, gospodarstvu, politični ureditvi, demokraciji, človekovih pravicah.« Upam, da sem dobro na kratko povzel nadškofovo misel.
Seveda smo tudi danes priče, da se ljudje spreobračajo v krščanstvo. Tudi muslimani, čeprav so s tem, da se spreobrnejo v krščanstvo, izobčeni iz družine in družbe. Zakaj se ljudje ne spreobračajo masovno? Ker nagiba za to, da bi verovali (razodete resnice), ne moremo odkriti s pomočjo našega razuma, dokazov, logičnih izpeljav in predstavitev … Vera je predvsem dar Božje milosti in samo po milosti in v moči Svetega Duha je mogoče verovati. Zato ne moremo pričakovati, da se bodo ljudje spreobračali na podlagi razumskih utemeljitev, saj je »gotovost, ki jo daje Božja luč, večja od tiste, ki jo daje luč naravnega razuma« (Tomaž Akvinski). Svetniški arhitekt Jože Plečnik je v pismu pisatelju Finžgarju leta 1945 zapisal: »Živeti v veri, živeti v višinah in globinah nje muzike, ni vsakomur dano. Samo najvišjim, najizbranejšim in nam malim in najmanjšim. Je ta Božji dar, največkrat plačilo evangeljsko živečim prednikom.«

RUSTJA, Božo. (Pisma). Ognjišče, 2021, leto 57, št. 5, str 28.

Zajemi vsak dan

V prihodnost moremo gledati le, če stojimo na trdnih tleh in se zavedamo svojih korenin, narodne kulture, krščanstva in bogatega ljudskega izročila.

(Alojzij Šuštar)
Sobota, 27. April 2024
Na vrh