Setveni koledar in “pretakanje energij”

Pozdravljeni!
Ker smo ravno v sezoni, ko se lotevamo dela na vrtovih, imam vprašanje v zvezi z uporabo setvenega koledarja Marije Thun. Ali je za kristjane res sporen in zakaj? Ne nazadnje gre za rezultat znanstvenega raziskovanja, opazovanja in dela z rastlinami v povezavi s kozmičnimi konstelacijami – te se opirajo na astronomske zvezdne karte in izračune (ne na astrološke napovedi). Koledar je izhajal iz praktičnega dela na vrtu in poskusov, ki jih je avtorica opravljala več desetletij, in je v skladu z biodinamično metodo dr. Steinerja, začetnika biodinamičnega kmetovanja in utemeljitelja antropozofije, po kateri življenje na Zemlji pomembno sooblikujejo energije, ki prihajajo iz vesolja. Je tu težava? »Thunova je zakonitosti teh vplivov prepoznala v odzivih rastlin. Ugotovila je, da jim lahko posredujemo različne impulze za rast tako, da izberemo čas setve in najpomembnejših opravil glede na to, pred katerim ozvezdjem zodiaka takrat potuje Luna. Sledeč tem ugotovitvam je rastline razdelila na plodovke, korenovke, listnate rastline in cvetnice.«pismo 06 2021
Prosim za kakšno razlago ali vaš vidik, kam spada vrtnarjenje po uporabi setvenega koledarja Marije Thun, lahko pa kaj več poveste tudi o uporabi in poplavi drugih luninih, astroloških in še kakšnih koledarjev.
Marjeta

Setveni koledar Marije Thun je v uporabi že zelo dolgo. Vsak setveni koledar, ki ga običajno lahko dobimo ob koncu ali začetku leta, je narejen po njeni predlogi. Tukaj ni odstopanj. Že od nekdaj so pravi kmetovalci in vrtnarji dejansko poznali tak koledar glede na ustno izročilo pa tudi glede na menjavo lune in drugih planetov. Kdor zares živi z naravo, to pozna ne glede na koledar. Pa tudi zdrava kmečka pamet pripomore, da lahko dobro vidiš in čutiš, ko se menjava luna in drugi planeti. Tudi rastline in živali niso neobčutljive na te spremembe. Zato to nikakor ne more biti v nasprotju s krščanstvom in vero v enega Boga. Marija Thun je to tudi znanstveno utrdila glede na kozmične konstelacije. Mnogi novodobniki ali bioenergetiki pa so pristavili svoj lonček, tako da so poudarili pretakanje energij, ki pa niso duhovne narave, temveč naravne. Samo človek je duhovno bitje in samo človeka zavaja hudobni duh in po njem deluje, ne more pa delovati preko živali, rastlin in drugih povrtnin in dreves. Zato lahko rečem, da se tak koledar lahko mirno uporablja in pri oziranju na ta koledar ne bo prišlo do nobenega prekletstva ne za rastline ne za človeka. Dodal pa bi, da nobeno sejanje in sajenje ne gre brez Božjega blagoslova. Zato pa so bile včasih procesije za sv. Marka, prošnji dnevi pred vnebohodom in procesija svetega Rešnjega telesa.
Naj sklenem: uporabljajte setveni koledar in vsakokrat tudi blagoslovite svoje delo.

KAVČIČ, Janez. (Pisma). Ognjišče, 2021, leto 57, št. 6, str 27.

op. ur. O biološko-dinamičnem poljedelstvu in vrtičkarstvu smo v Ognjišču pisali že pred leti (Vinko Škafar, Pisma. Ognjišče (2017) 07, str. 47), članek je tudi na naši spletni strani (https://revija.ognjisce.si/pisma/12552-biodinamika-da-ali-ne

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh