Britje intimnih delov telesa in krščanstvo

V Ognjišču redno prebiram temo meseca in pisma in odločil sem se, da vam tudi sam pišem. Zanima me, kakšno je stališče katoliške Cerkve do urejanja intimnih delov človeškega telesa.
Sašo
pismo 12 2016cVaše vprašanje je nekoliko neobičajno in me je spravilo v zadrego. Zakaj? Ker uradnega stališča Cerkve o tej zadevi ni, saj se cerkveni nauk običajno ne spušča v podrobnosti.
Lahko pa stališče Cerkve ‘povlečemo’ iz njenega učenja o telesu. Telo je nekaj velikega, je tempelj Svetega Duha in ga je ustvaril Bog. Zato smo kristjani dolžni skrbeti za telo, za zdravje, za čistočo in urejenost ter ne škodovati svojemu ali tujemu telesu. Kdor bi si bril intimne dele telesa zaradi zdravja, kožnih bolezni ipd. ne bi delal nič narobe.
Je pa telo lahko tudi izvor zla in poželenja. In v tej luči lahko postane tudi urejanje intimnih delov telesa izvor zla. Če to delamo zato, da bi druge zapeljevali in jih napeljevali v greh, je to nekaj slabega.
Pa tudi s psihološkega vidika je vsaka pretiranost v oblačenju, striženju las ali frizuri problematična. Velikokrat ljudje to počnejo zato, da jih drugi opazijo. Nimajo zdrave samozavesti in da bi zbujali pozornost si lase pobarvajo v najrazličnejše barve ali pa oblečejo oblačilo ekstravagantnih oblik in kričečih barv ...
Predvsem pa se mi zdi važno načelo, da imamo z Bogom osebni odnos, da redno molimo, obiskujemo mašo in prejemamo zakramente zlasti spoved in obhajilo, opravljamo dela usmiljenja in ljubezni do bližnjega (dobrodelnost), beremo Sveto pismo in druge knjige duhovne vsebine in počasi nam bodo stvari, ki jih omenjate, postajale drugotne in jim ne bomo posvečevali toliko pozornosti, ampak bomo posvečali pozornost predvsem stvarem, ki nas preizkušeno vodijo k Bogu.
Božo Rustja

Ognjišče (2016) 12, str. 50

Zajemi vsak dan

Kaj je katera koli zemeljska sreča v primerjavi z Jezusovo obljubo: »Odhajam, da vam prostor pripravim, da boste tudi vi tam, kjer sem jaz«?

(Dag Hammarskjoeld)
Torek, 16. April 2024
Na vrh