Ljudje trpljenja

povejmo z zgodbo 11 2005cV pripovedi o indijanskem plemenu Širokezov, ki so ga prisilili, da se preseli iz Severne Karoline na ozemlje Indijancev Oklahoma, je tudi opis tega težkega potovanja. To je bilo res polno preizkušenj in žalosti. Med pohodom je zaradi bolezni in lakote umrlo skoraj polovico ljudi. Pogreb za pogrebom. Umirali so mladi in stari, to je še ena od zgodb, ki govori o krivicah, ki so se zgodile Indijancem.
Zanimiva pa je spremljajoča zgodba stražarjev, ki so nadzorovali ta prisilni pohod. Nihče od njih ni mogel ostati neprizadet ob težavah trpljenju teh ljudi, ki so morali zapustiti svoje domove in oditi drugam. Toda vojaki se niso spreobrnili zaradi tega. Spreobrnila jih je pesem, ki so jo ljudje sredi te osebne in narodne tragedije prepevali. Bila je to preprosta pesem s še preprostejšimi besedami: »Kaj lahko storimo zate, o Jezus? Kaj lahko storimo?« Vojake sta spreobrnila vdanost in neverjetna vera ljudi!

povejmo z zgodbo 11 2005bKer je sam pretrpel preizkušnjo, lahko pomaga preizkušanim.
Heb 2,18
Vam je bilo namreč milostno dano, ne samo da v Kristusa verujete, ampak da zanj tudi trpite, saj prenašate isti boj, ki sta ga videli na meni in ki ga, kakor zdaj slišite, še prenašam.

Flp 1, 29
Sicer pa bodo preganjani vsi, ki hočejo res pobožno živeti v Kristusu Jezusu.

2 Tim 3, 12
In apostoli so zapustili veliki zbor, veseli, da so bili vredni trpeti zasramovanje zaradi Kristusovega imena.

Apd 5, 41

povejmo z zgodbo 11 2005aPadel je na tla in zaslišal glas, ki mu je rekel: »Savel, Savel! Zakaj me preganjaš?« Rekel je: Kdo si, Gospod?« Glas pa je odgovoril: »Jaz sem Jezus, ki ga ti preganjaš.«
Apd 9, 4 – 5
Veselite se v upanju, potrpite v stiski, vztrajajte v molitvi, bodite soudeleženi v potrebah svetih, gojite gostoljubje.

Rim 12, 12
Takrat bodo pravični svetili kakor sonce v kraljestvu svojega Očeta.

Mt 13, 43
Pavel in Barnaba sta vlivala pogum v srca učencev in jih spodbujala, naj vztrajajo v veri. »Skozi veliko stisk moramo iti, da pridemo v Božje kraljestvo,« sta učila.

Apd 14, 22
Pa ne samo to, ampak se celo ponašajmo s stiskami, saj vemo, da stiska rodi potrpljenje, potrpljenje preizkušenost, preizkušenost pa upanje.

Rim 5, 3
Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko.

Mt 5, 11

B. Rustja, Zgodba s srcem, v: Ognjišče 11 (2006), 58-59.
knjiga: Zgodbe za pogum. Zgodbe za dušo 8, Ognjišče, Koper, 2009, 32.
naročila knjig iz zbirke Zgodbe za dušo v spletni knjigarni Ognjišča
iz zgodovine: Zgodbe za dušo že petindvajset let.

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh