Plastična operacija

povejmo z zgodbo 06 2004aNeki zelo grd človek se je že skoraj sprijaznil s svojo podobo. Tedaj je slišal, da je plastična kirurgija tako napredovala, da bi bilo mogoče spremeniti tudi videz njegovega obraza. Zbral je potrebno vsoto denarja in si zagotovil daljšo odsotnost iz službe. Ko je opravil vse formalnosti, je odpotoval v Ameriko, kjer so ga odlični strokovnjaki na priznani in cenjeni kliniki operirali.
Operacije so izredno dobro uspele. Po vrsti kirurških posegov je dobil možev obraz lepoto in skladnost, ki ju lahko občudujemo na mojstrovinah grških kiparjev. Spremembe je bil silno vesel in komaj je čakal, da se vrne v rodno mesto ter ljudem, ki so ga poznali kot grdega, pokaže svoj čudoviti obraz.
Stvar se je zapletla. Sprememba obraza je bila tako velika in tako popolna, da ga nihče od meščanov ni prepoznal. Tako je bil prikrajšan za veselje, ki bi ga doživel, da bi se ljudje ob srečanju z njim presenečeno čudili.

* * *

Nikoli se ne spremenimo toliko, da bi nas ljudje ne prepoznali! Ohranimo kakšno napako, po kateri nas bodo ljudje prepoznali ...
Veliko ljudi danes zahteva, naj se Cerkev spremeni. Naj se odreče tej ali oni stvari ter privzame številne novotarije in modne muhe. Toda kaj lahko ohrani in kaj lahko spremeni? Kje so meje?
Pripovedujejo o neki župniji, kjer je bilo v cerkvi malo ljudi, pa še ti so bili povečini stari. Strinjali so se, da morajo nekaj narediti. »Našo cerkev loči od vasi preglobok jarek. Zapolnimo ga in ljudje bodo lahko prišli vanjo, «je dejal eden od odgovornih. Vsi so se strinjali z njim. Iz cerkve so začeli odnašati klopi, stole in stojala, da bi zapolnili jarek. A to ni bilo dovolj. Zato so jarek napolnili še z nekaterimi deli s stranskih oltarjev. Vendar tudi to še ni popolnoma zadostovalo. S sten so sneli kipe in slike, da bi dokončno zapolnili vrzel med cerkvijo in vasjo. In res je tokrat zadostovalo. Ljudje so sedaj trumoma hiteli v stavbo, a razočarani so našli nekaj, kar ni bilo cerkev.

Ker si drag v mojih očeh,
spoštovan in te ljubim.
Ne boj se, saj sem jaz s teboj. (Iz 43,4)

 

B. Rustja, Zgodba s srcem, v: Ognjišče 6 (2004), 30-31.
knjiga: Zgodbe s srcem. Zgodbe za dušo 7, Ognjišče, Koper, 2003, 81-83.
naročila knjig iz zbirke Zgodbe za dušo v spletni knjigarni Ognjišča
iz zgodovine: Zgodbe za dušo že petindvajset let.

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Cerkev današnjemu človeštvu deli zaklade Božje milosti, ki človeka dvigajo na dostojanstvo Božjih otrok ter so varstvo in pomoč za dosego bolj človeškega življenja.

(sv. Janez XXIII.)
Četrtek, 25. April 2024
Na vrh