Družinski bralni krožek

Ko sem bila še otrok, sem se čudila, koliko knjig prebere moj brat. Imel je star kovček in z njim je hodil k gospodu župniku, ki mu je posojal knjige iz svoje knjižnice. Vedno je bil kovček poln knjig: ko je prebrane vračal, ga je napolnil z novimi. Veliko je znal povedati: kako živijo ljudje po svetu danes in kako so živeli v preteklosti. Pripovedoval je o vojnah, o velikih naravnih nesrečah. Z velikim zanimanjem sem ga poslušala, ko je govoril o Bogu, o svetnikih, o čudežih …
Kmalu sem se naučila brati. Začela sem s pravljicami in zgodbami Svetega pisma v katekizmih z lepimi slikami. (Po poroki sem v mojem novem domu brskala po podstrešju in našla prav take katekizme. Žal niso bili dobro ohranjeni: manjkali so listi, platnice, vendar sem jih z veseljem prinesla v hišo, in ko jih pregledujem, se v mislih vračam v tista lepa leta svojega otroštva.)
Moj brat je bral še ob petrolejki, ker v hiši še nismo imeli električne napeljave. Soseda je zjutraj večkrat prišla k nam in mami govorila: »V vaši hiši pa vse noči gori luč.« Mama je samo pokimala, saj je vedela, da njeni otroci radi berejo in jim ni branila. »Ni dobro in ni zdravo, da vaši otroci tako malo spijo,« je soseda poučevala našo mamo.
»Tudi vi ste vse noči pokonci,« je rekla mama, »ker vidite, kako pri nas gori luč.« Zagovarjala nas je, ker je v mladih letih rada brala in ji je knjige posojal stric duhovnik.
zgodba2 08 2022Kmalu smo dobili elektriko in zdaj je bil razsvetljen vsak kotiček v hiši. Bilo je tudi več bralcev, ki so bili pogosto zatopljeni v knjige pozno v noč.
Ko sem začela hoditi v šolo, sem se hitro naučila brati in sem že hodila v knjižnico. Ob branju sem se veliko naučila na pamet. Rada sem obiskovala sosedovo teto, s katero sva se dobro razumeli. »Daj, povej zgodbico Čuri Muri v Afriki,« me je prosila. Celotno besedilo sem znala na pamet in sem ji ga povedala. Nekoč smo imeli šolsko proslavo, več učencev je nastopilo prav z zgodbo o Čuriju Muriju. Ko je bilo treba iti na oder, enega sošolca ni bilo, ker je zbolel. Učiteljica je vedela, da znam besedilo na pamet, in prevzela sem še njegovo vlogo.
Ko sem se po poroki preselila v novi dom, mi je tašča rekla: »Vesela sem, da tudi ti rada bereš.« Mož pa je dejal: »Veš, naša mama je imela pri nas pravi bralni krožek. V dolgih zimskih večerih so se v naši hiši zbirali sosedje in mama jim je brala knjige Mohorjeve družbe, ljudje so najraje poslušali večerniške povesti z vzgojno vsebino. Branju je sledil pogovor. Mama nam je vsak večer prebrala odlomek Svetega pisma.«
Moja tašča je na stara leta opešala, njen duh pa je bil svež. Po kapi je obležala. Velikokrat sem njej in svojima otrokoma brala Zgodbe svetega pisma. Ob poslušanju se je tašča vrnila v tista leta, ko je ona brala in so jo vaščani poslušali. »Tako lepo vas je poslušati, ko nam berete te spodbudne povesti.« Tako se pri nas na neki način nadaljuje bralni krožek. Najraje sežem po starih knjigah, ki jih prinašam s podstrešja. Njihova vsebina me zelo pritegne. Na misel mi prihaja, kako bi bilo lepo druženje in pogovor o teh povestih, resničnih in poučnih.
Pred leti sem bila povabljena med bralce Božje besede v naši župniji, kar me je zelo razveselilo. Za branje pri nedeljski maši sem se z glasnim branjem vadila doma. Nekoč je naš župnik povedal, da vsak dan prebere eno poglavje Svetega pisma in tako prebere celotno Sveto pismo. Z možem sva se odločila, da ga posnemava. Tako sem v dobrem letu dni na glas prebrala celotno Sveto pismo, mož je poslušal, na koncu pa sva se o prebranem odlomku pogovorila.
V času korone, ko v cerkvah ni bilo svetih maš z navzočnostjo vernikov, sem doma sama brala mašna berila, da sem ostala povezana z bralci Božje besede. Ko sem se učila uporabljati računalnik, sem na spletu našla obvestilo, da se začenja Slomškovo bralno priznanje za odrasle, kot imajo šolarji svojo bralno značko. Z velikim veseljem sem se pridružila skupini šestih bralk. Že samo druženje enako mislečih je koristno in prijetno. Dobre knjige so zakladnice znanja, predvsem pa neizčrpen vir življenjske modrosti.

Heli: (zgodba), v: Ognjišče 8 (2022), 81.

Zajemi vsak dan

Zaupanje pridobim le z zaupanjem. To velja še posebno za mlade in doraščajoče, v bistvu pa za vse. Tega bi se morali zavedati tudi starši.

(Franc Bole)
Sobota, 18. Maj 2024
Na vrh