Ljubil sem slovenski narod

pb 2021 06b(ob obletnici) Pisateljska domišljija Ivana Sivca je kot bogat rudnik z neizčrpnimi žilami. S to knjigo, ki je nastala na pobudo Vilija Kovačiča (poznamo po njegovih televizijskih nastopih v ‘pravdi’ o drugem tiru), Sivec začenja novo zbirko Slovenski narodni buditelji. Kovačič je zapisal, da zbirka “nastaja iz potrebe v času, ko Slovenci vse bolj pozabljamo na svoje korenine in velika dela ljudi, ki so nam jih pomagali ohraniti”. Odpira jo primorski duhovnik Virgil Šček, velik borec za slovenstvo pod tiranijo fašizma. Njegovo življenje in delo je prikazano v 25 zanimivih črticah. Pisatelj prizna, da kot državljan ‘celinske’ Slovenije, o tem izrednem možu ni vedel nič, zato se je, preden se je lotil pisanja, po svoji navadi temeljito poučil iz raznih virov, šel pa je tudi ‘na teren’, v kraje, kjer je Šček živel in deloval.
Rodil se je v Trstu kot peti otrok pobožne železničarske družine. Pred njim se je rodil deček, ki je pri krstu dobil ime Virgil po apostolu Karantanije, a je živel malo časa. Ko je prišel na svet naš junak, so mu dali njegovo ime, “ker pravijo, da ima človek, če dobi ime po pravkar umrlem predhodniku, dvojno moč”. Pri njem se je to uresničilo. Ko so ga kot otroka vprašali, kaj bo, ko bo velik, je kot iz topa izstrelil: »Strojevodja!« Res je postal strojevodja, vendar ne pri železnici, ampak na čelu tistih, ki so svoje moči –posvetili delu za zatirane.

    Ivan Sivec Ljubil sem slovenski narod
    Družina, Ljubljana 2021,
    strani 224, cena vez. 29,90 €
    Naročila:
Virgil je postal duhovnik, ki je “dišal po ovcah”, kot pravi papež Frančišek pastirjem, ki gredo med ljudi. Svoja spoznanja je zapisoval in tako je nastalo kar nekaj zvezkov njegovih znamenitih Paberkovanj. Bil je med vodilnimi duhovniki, ki so bili povezani v tajno društvo Zbor svečenikov sv. Pavla. Bil je med pobudniki Goriške Mohorjeve družbe, poslanec v rimskem parlamentu. Na podobice, ki so jih delili na njegovem pogrebu, je zapisal: »Verujem vse, kar me je mati učila. Ljubil sem slovenski narod.«

S. Čuk (Priporočamo, berite), v: Ognjišče 6 (2021), 94-95.

Zajemi vsak dan

Gradimo nov svet. Svet ljubezni, miru in dobrote. Gradimo ga s trpljenjem. Gradimo ga najprej v lastnih dušah. Potem bo vstal tudi v drugih.

(Cvetana Priol)
Petek, 26. April 2024
Na vrh