Zelena knjiga

Zelena knjiga1Ameriška akademija filmskih umetnosti je za najboljši film leta 2018 (Oskarja) izbrala biografsko dramo Zelena knjiga, zgodbo o temnopoltem pianistu in njegovem belopoltem šoferju ter varnostniku. Zelena knjiga je odnesla še dva oskarja: za najboljši izvirni scenarij in najboljšega stranskega igralca (Mahershal Ali). Film Zelena knjiga je Aljoša Rehar (ki, mimogrede, piše o filmu v Ognjišču že od leta 2001) predstavil v  Ognjišču za marec, ki je pred kratkim izšlo.

    ZELENA KNJIGA (Green Book)
    Režija: Peter Farrelly
    Igrajo: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini
    Žanr: biografska drama
    Produkcija: ZDA (2018)
    Ocena: 3
    Primernost za družine: 3 zaradi tematike, nekaj govorice in nasilja
Med kritiško najbolj cenjene filme lanskega leta sodi tudi komično obarvana biografska drama Zelena knjiga, ki je v začetku letošnjega leta prišla tudi v redni program slovenskih kinodvoran. O dobri sprejetosti filma priča vrsta nominacij za ugledne filmske nagrade, med drugim nominacije za letošnje oskarje za najboljši film, glavnega igralca in stranskega igralca.
Režisersko se je pod film podpisal Peter Farrelly, ki je skupaj z bratom Bobbyjem znan po režiranju oziroma produkciji svojstvenih, a pri občinstvu razmeroma dobro sprejetih komedijah. Med te sodijo med drugim Butec in butec (1994),
    CADILLAC DEVILLE
    Glavna junaka filma Zelena knjiga se na svoje popotovanje odpravita v markantnem avtomobilskem modelu Cadillac DeVille. Gre za enega najbolj prepoznavnih modelov ameriške avtomobilske znamke Cadillac, ki sodi pod okrilje ameriškega avtomobilskega giganta General Motors. Cadillac je avtomobile, ki so nosili ime DeVille, proizvajal od leta 1949 do leta 2005. Skupno se je v teh letih zvrstilo kar osem generacij modelov DeVille – tisti v filmu Zelena knjiga sodi v drugo generacijo oziroma modelno leto 1962 (vir: Wikipedia).
Nori na Mary (1998), Jaz, Irene in jaz (2000), Kot rit in srajca (Stuck on You; 2003) in Sedem dni skomin (2007).
Zgodba filma je posneta na podlagi resničnih dogodkov. Odvija se leta 1962, ko uspešni temnopolti pianist Don Shirley (igra ga Mahershala Ali) najame belopoltega Američana italijanskih korenin Tonyja Vallelongo (Viggo Mortensen), da ga v vlogi šoferja in telesnega stražarja s čisto novim kadilakom odpelje na koncertno turnejo po ameriškem jugu. S seboj imata tudi Zeleno knjigo, vodnik po hotelih in restavracijah v ZDA, ki sprejemajo temnopolte.

Glavna lika praktično nimata skupnih točk, njuni življenji in nazori so si daleč narazen, dejstvo, da v ZDA sredi 60-ih belopolt moški služi kot šofer uspešnemu temnopoltemu moškemu, pa celotno situacijo še dodatno začini. Vendar pa dolgo cestno popotovanje z resnimi in tudi bolj lahkotnimi pripetljaji postopno premaguje njune razlike in ju popelje v prijateljstvo.
    NEKAJ FILMOV IGRALKE LINDE CARDELLINI, KI V FILMU IGRA VLOGO ŽENE TONYJA VALLELONGE:
    Zelena knjiga3Lovec ubijalec  (Hunter Killer; 2018)
    Milo za drago  (A Simple Favor; 2018)
    Očka proti fotru 2  (Daddy’s Home Two; 2017)
    Ustanovitelj  (The Founder; 2016)
    Maščevalci: Ultronova doba (Avengers: Age of Ultron; 2015).


Zelena knjiga
je upravičeno na lestvici najboljših filmov z letnico 2018. Odlična zgodba po resničnih dogodkih, mojstrska igra obeh glavnih igralcev in brezhibno izpeljana mešanica resnih in bolj komičnih epizod pred gledalce prinese izvrstno cestno odisejado, ki skozi prizmo zelo osebne zgodbe uspešno oživi duha časa v rasno razdeljenih ZDA sredi 60. let preteklega stoletja, obenem pa postreže z nekaj vseživljenjskimi sporočili o prijateljstvu in družini oziroma medčloveških odnosih nasploh.

REHAR, Aljoša., (Film), Ognjišče (2019) 03, str. 88-89.

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh