Jata Emona

1304-034a copyLe kdo ne pozna debate o tem, ali je bilo prej jajce ali kokoš? S tem vprašanjem so se ukvarjali že mnogi znanstveniki, nekateri so na to vprašanje tudi podali odgovore. Vendar namen mojega tokratnega obiska ni bil razvozlati skrivnosti te zagate; namesto tega sem se želel seznaniti s procesom proizvodnje jajc. Obiskal sem podjetje Jata Emona, ki je največji proizvajalec jajc v Sloveniji, in se spoznal z delovnimi nalogami, ki so potrebne, da jajca pridejo do naših krožnikov.

1304-034h copy

    Uporaba jajc je v kulinaričnem svetu in tudi širše zelo pestra. Zaradi svoje bogate hranljivosti spadajo med priljubljena živila. Slovenci pojemo dobrih 200 jajc na leto, kar v povprečju pomeni skoraj 4 jajca na teden. Z vidika proizvodnje jajc je vzpodbuden podatek, da okoli 90 odstotkov teh jajc znesejo kokoši v Sloveniji.

Zajemi vsak dan

Človeku ni dovolj naravni zakon. Večje zagotovilo, da človek ostane dober, je Bog, ki vse vidi in vse ve.

(Danijel Halas)
Četrtek, 3. April 2025
Na vrh