Ugrizni v tremo! Pokaži ji, kdo je glavni!

Poznaš cmok v grlu, kamen v želodcu ali mehka kolena? Običajno so vsa tri našteta nelagodna doživetja odraz treme, ki spremlja nastopanje pred ljudmi. Kako jo premagati, se spopasti z njo, kakšni so njeni znaki in predvsem – kako hitro nam jo lahko uspe premagati?

dobro povej 05 2017aTrema je pojav, ki spremlja večino ljudi pred nastopi, pa naj bodo to javni nastopi pred neznano publiko, televizijsko kamero, na športnih tekmovanjih ali pa v šoli, na predstavitvah sošolcem oziroma kolegom. Trema je nekaj naravnega in jo občutimo vedno, kadar smo pod pritiskom.

    DEJAVNIKOV TREME JE KAR NEKAJ
    Si se kdaj vprašal, kaj vse vpliva na tvojo tremo? Na prvem mestu je zagotovo motivacija, saj stopnjuje učinkovitost. Sledijo mišljenje (to je miselna ocena situacije, zahtevnosti, pričakovanj, lastnih sposobnosti in možnosti za doseganje rezultatov; je podlaga doživljanja večje ali manjše treme), čustva (strah pred neuspehom, slabo oceno ali lastnim nezadovoljstvom tremo povečuje!), osebnostne lastnosti (doživljanje treme je večje pri osebah, ki so introvertirane in nevrotične; samozaupanje pa seveda ugodno vpliva na zmanjševanje treme), nenazadnje pa na tremo vplivajo tudi izkušnje (če so te pozitivne, se trema pri naslednjih nastopih zmanjša).
Vsebuje strah v zvezi s tem, kako bomo izvedli svoj nastop. Po podatkih nekaterih raziskovalcev je strah pred javnim nastopanjem eden močneje izraženih strahov. Nekateri se ga bojijo bolj kot kač! Znaki treme so: potenje in tresenje rok, suha usta, tesnoba v želodcu, mehka kolena, tresoč glas na začetku govora ... Ob vseh teh znakih je razveseljivo vsaj dejstvo, da znaki treme najpogosteje kmalu po začetku nastopa izginejo.

NISI EDINI IN NISI SAM!
Na delavnicah, ki jih izvajam že skoraj deset let, imam vedno udeležence, ki jih trema mine po prvi minuti nastopanja, pa tudi take, ki so izven delavnice na oder stopili samo takrat, ko res ni bilo druge možnosti (torej drugega kandidata namesto njih) saj jim je to predstavljalo ogromno težavo.
Ne pozabi, tudi najboljše govornike na svetu je na začetku kariere mučila trema, kar številni priznavajo v intervjujih. Celo igralce, ki od tega živijo! Vsakdo, razen največji naravni talenti (ki pa so redki), je najprej nekoliko neroden. Kar pomisli, vsega, kar danes obvladaš, si se moral naučiti. Hoditi, jesti, se oblačiti ...

    KAKO SE ZNEBITI TREME?
    Treme se lahko otresemo tako, da dobro obvladamo vsebino predstavitve, vadimo nastop, vzpostavimo dobre odnose s poslušalci, jih pritegnemo k sodelovanju, uporabimo avdiovizualne pripomočke in pred nastopom preverimo, če delujejo. Pomaga tudi, če govor začnemo sproščeno, smo udobno in primerno oblečeni, uporabimo lasten stil, globoko dihamo, pred nastopom ne uživamo alkoholnih pijač ali prekomerne količine kave, predvsem pa se zavedamo, da imamo ustrezne spretnosti, znanja, informacije in sposobnosti, ki jih poslušalci želijo prejeti.
Vse, kar se ti zdaj zdi tako preprosto, je terjalo svoj čas, da si usvojil postopek: ko si prvič zaplaval, se gotovo nisi mogel držati nad vodo. Ko si prvič sedel na kolo, sem prepričana, da si padel. Veščina govorništva ni pri tem nobena izjema. Nekateri sicer pravijo, da mora biti za govornika človek rojen in da se te umetnosti ne da privzgojiti. Vendar se s tem ne bi ravno strinjala. Res je, da se človek nekaterih stvari nauči hitreje, drugih pa bolj počasi. Pa tudi, da nismo vsi čisto za vse. Ampak če je želja dovolj velika, se lahko naučimo vsega! Pomisli, kaj res obvladaš: Je to fotografiranje? Morda spečeš odličen domač kruh, pripraviš testenine s posebno omako? Morda obožuješ plezanje? Pogosto slišimo napačno razlago, da se genialnim ljudem sploh ni treba učiti in vaditi. Pa si vedel, da je bil Verdi glasbeni genij, vendar je moral najeti učitelja, da se je naučil osnovnih zakonov harmonije. Zato vedno, ko boš videl nekoga, ki obvlada svoj nastop ali tisto, kar počne, pomisli, da se je dolga leta izobraževal in razvijal svojo nadarjenost. In vse dokler se tega, kar počne, ni naučil, ga svet (vključno s teboj) ni opazil.

TREMA JE POSLEDICA DUŠEVNEGA IN TELESNEGA ODZIVA
Ker tremo vsak občuti drugače, so tudi zunanji znaki različni. Morda tebe stiska v grlu, tvojemu prijatelju se trese glas, spet tretjemu se tresejo roke in se sooča z rdečico ... Vsi pa smo enakega mnenja: da je trema nadležna stvar in da bi bilo super, če je ne bi bilo. No, ampak nekateri pravijo, da nastop brez treme ne more biti učinkovit, ker naj bi pomagala, da predstavitev izpeljemo kar čim bolje.


    Anita Urbančič je radijska novinarka in voditeljica. Opravljeno ima Londonsko šolo za odnose z javnostmi. Svoje znanje, ki ga predaja tečajnikom na tečajih retorike in javnega nastopanja, je s prakso bogatila v več PR-agencijah.
    [anita.urbancic@ognjisce.si]


Trema je pravzaprav posledica našega duševnega in telesnega odziva. Zakaj telesnega? Občutki, ki jo povzročajo, so podobni tistim pri zobobolu ali zvijanju v trebuhu. Ta čustva so popolnoma naravna in del splošnega pojava strahu. Strah pred nastopom je v glavnem živa zavest lastne nerodnosti. Začetnik namreč ne ve, kako naj stoji, kako naj diha, kaj naj dela z rokami in kako naj izoblikuje glas. Ko pa se človek nečesa nauči, občutek nerodnosti počasi mineva. Sčasoma pridobiš samozavest, začneš zaupati vase, postajaš si močnejši. Vse zato, ker točno veš, kaj moraš storiti. Hitrega in učinkovitega zdravila proti tremi pravzaprav ni. Pomaga samo praksa oziroma vadba.
Trema je tudi duševnega izvora. Tisoč oči je uprtih vate. Tvoj glas je slišati tako glasno in nenaravno. Molk med posameznimi stavki je tako mučen. Opaziš, da si pravkar uporabil glagol v množini za samostalnikom v ednini. Razumljivo je, da se pri tem ne počutiš lagodno. Toda iz izkušenj lahko povem, da po šestih mesecih izdatnega učenja in vaje tesnobnosti ne občuti nihče več. Končni cilj vsake pridobljene spretnosti in tehnike je oblikovati nadarjenost tako, da postane napol avtomatična.
Naj poudarim, da je pojav treme, tudi če težko verjameš, v omejenem obsegu celo koristen, saj aktivira vso našo energijo, znanje in sposobnosti. Omogoča optimalno raven pripravljenosti, povečano koncentracijo, budnost in učinkovitost. Zato le pogumno v boju s tremo in uspeh ne bo izostal!

 Ognjišče (2017) 5, str. 82

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh