sv. Avguštin (28. avgust)

avgustin01Moč Božje milosti je Avguština iz zmot in grešnosti privedla do spoznanja resnice in krepostnega življenja. Bil je odličen govornik in pridigar. Ohranilo se je okoli 500 njegovih pridig poleg govorov, v katerih je razlagal psalme in Janezov evangelij. Leta 396 je bil izvoljen za škofa v Hiponu. S svojimi spisi je imel velik vpliv v Afriki in v vsej Cerkvi.

ZAVETNIK
Sv. Avguštin je zavetnik teologov, tiskarjev in pivovarjev; priprošnjik za dobre oči.

več o sv. Avguštinu v knjigi Svetnik za vsak dan - 2. knjiga, str. 122-124.

njegove misli:

  • Ljubezen do Boga je prva po redu zapovedi, ljubezen do bližnjega je prva po redu izvršitve. Ker Boga ne vidiš, z ljubeznijo do bližnjega zaslužiš, da ga vidiš: s tem, da ljubiš bližnjega, izbistriš svoje oko, da boš videl Boga.
  • Če molčiš, molči iz ljubezni; če govoriš, govori iz ljubezni; če grajaš, grajaj iz ljubezni; če prizanašaš, prizanašaj iz ljubezni.
  • Naše življenje na tem romanju ne more biti brez skušnjav, ne napredek brez preizkušenj. Nihče namreč sebe ne spozna, če ni skušan, tudi ne more prejeti krone, če ni zmagal, zmagati pa ne more, če se ni bojeval; boriti se pa more samo, če ima sovražnika in preizkušnje.

silvester02

 • “Učitelju milosti” so pri nas posvečene štiri cerkve: župnijska stoji v Strugah-1 (LJ), podružnične pa v Orehovljah-2 (Miren – KP), v MB škofiji p. c. na Veliki Varnici-3 (Sv. Andraž v Halozah) in pri Sv. Duhu na Ostrem vrhu-4 (MB).

 

M. Čuk, Svetniški domovi, v: Ognjišče (2022) 10, str. 99.
 

Zajemi vsak dan

Bolje je molčati in biti kristjan kakor govoriti, pa ne biti. Lepo je učiti, če tisti, ki govori, to tudi dela.

(sv. Ignacij Antiohijski)
Nedelja, 28. April 2024
Na vrh