Poleti jemo svežo, lahko in »rožnato« hrano

Tudi poleti kuham kot slikarka. Namesto slikarske barve si pripravim raznobarvna živila, moja bela, modra, rdeče – črna posoda je kot slikarsko platno. S kuhinjskim orodjem in priborom si pričaram neponovljiv obrok in ga na koncu gledam kot mojo lepo sliko...kuhajmo 07 2010a
Poleti nam narava ponujajo živila, ki jih lahko jemo sveža, brez nepotrebnega cvrenja, kuhanja, pečenja in praženja. Manj kuhane hrane jemo zato, ker je vročina in telo je treba tudi znotraj sproti ohlajati z vodo, s SVEŽIM sadjem in zelenjavo. Z njunim uživanjem ne prinašamo domov nobenih škodljivih odpadkov.

    Zajtrk: skuta z breskovo marmelado, graham kruh, eko mleko – nezavreto
    Dopoldanska malica: poletno jabolko, košček kruha
    Kosilo: poletna mineštra, kruh, mlečni njoki, melona
    Popoldanska malica: kislo mleko, košček kruha
    Večerja: poletni brodet, pečena polenta, eko mleko z medom
Mnogi pojedo veliko peciva tudi poleti, ker so zasvojeni s sladkorjem. Treba je le odločno reči: »NE, poleti peciv ne pečem!« Poleti naj se mize šibijo od sadja in druge lahko prebavljive hrane. Nekuhana hrana nas pohladi in osveži od znotraj navzven, naravno in nadvse preprosto. Pa še ceneje pridemo skozi mesec. Hitreje pridemo do dobrega zdravja in počutja. Z uživanjem več svežega sadja in zelenjave si naredimo še malo zaloge vitaminov za zimski čas, ko jih bomo še kako potrebovali, sicer jih bo treba v lekarni drago plačati. Poleti so na voljo drugačna živila kot pozimi. So bolj živih barv, polna sonca, toplote in dobrote ljudi, ki so jih pridelali. Mogoče kdo poreče, da »cuket« (bučk) ne maram, so sama voda. Vendar ni tako. Kar je v kumarah in bučkah, tega ni nikjer drugje. Pri vsem tem je zelo pomembno je to, da je življenjski slog staršev nalezljiv. »Vsi imajo sladoled vsak dan pri kosilu in pri večerji, mi pa skoraj nikoli,« sta se pritoževala otroka, ker smo sladoled postopoma zamenjali za sadje, saj se mi je zdelo škoda denarja, ko pa so domače češnje, jagode in drugo sadje gnile pred mojimi očmi. Iz zelo zrelih češenj ali breskev sem skuhala marmelado in jo vmešala v skuto ali v naravni jogurt.
    Dobro je vedeti. RIBE, SONCE in MLEKO= naravni vir D - VITAMINA
Mazala na majhne koščke kruha, namesto čokoladnega namaza. Varčujemo za nova okna in vrata, je bil odgovor. Naši starši niso tekali v trgovino po sladoled ali po pecivo. Sami smo vedeli, kje rastejo divje jagode, maline, robidnice, katera sorta jabolk ali hrušk bo kmalu zrela. Pili smo vodo in domače mleko. Peciv in mesa skoraj nismo poznali, zato pa smo imeli rdeča lica in bili smo zdravi.

Breskova marmelada
Izberite zelo, zelo zrele in zdrave breskve. Tudi če je sadež samo malo nagnit, ga zavrzite, saj je okužen cel sadež. Olupite, narežite in dajte v kozico, ki ni iz kovine - napolnite samo do polovice, da sadni sok hitreje povre. Dodajte približno 20% sladkorja in postavite na štedilnik. Med kuhanjem mešajte, da se ne prime. Kuhajte približno 40 minut. Breskova, češnjeva in še nekatere druge marmelade ostanejo bolj redke. Marmelado napolnite v prekuhane vroče kozarčke, pokrijte z vročimi, nepoškodovanimi pokrovčki in tesno zaprite. V lonec položite tanko krpo, nanjo zložite kozarčke, nalijte vročo vodo skoraj do vrha, lonec pokrijte s pokrovom in kuhajte približno 15 minut. Še vroče kozarčke zložite v prenosno hladilno skrinjico ali jih zavijte v volneno odejo, pokrijte in počakajte dva do tri dni, da se ohladijo.

Poletna mineštra z grahom
Kjer je grah in vsaj malo ješprenja ali pire, meso ni potrebno. Včasih dodamo košček svežega mesa ali pršuta, sušenega na zraku.

    Če mineštro skuhate samo z oljčnim oljem, jo čimprej pohladite v hladni vodi (vanjo dodajte led ali steklenico zamrznjene vode) in jo postavite v hladilnik. Kasneje jo lahko jeste hladno - brez pogrevanja.
Najprej si pripravite vso zelenjavo, šele nato začnite kuhati. Zelenjave naj bo približno v enakih delih. Ena pest zelenjave in ena pest testenin je okvirna merica za vsakega.
V hladno kozico narežite sveži česen ali mlado čebulo, grah, na kocke narezan krompir, naribano sveže zelje, naribano bučko in dodajte olje. Postavite na štedilnik in vse skupaj na hitro segrejte. Potresite s testeninami ali dodajte namočen in kuhan ješprenj ali pirin rižek, malo posolite in zalijte z vročo vodo. Kuhajte še približno pol ure. Kuhano potresite z natrganim peteršiljem in po želji dodajte še malo oljčnega olja.

Mlečni njoki
Zamesite redko fino kvašeno testo kot za miške. Recept zanje sem napisala v eni prejšnjih številk. Rozine lahko tudi izpustite. Vzhajano testo zajemajte z majhno žličko in ga polagajte v toplo eko mleko. Mleka naj bo toliko, da njoki plavajo. Pokrijte in počasi kuhajte približno osem minut. Z mrežasto lopatico jih preložite v presejane drobtine, ki ste jih pocvrli na maslu. Jed polepšajte z žlico češnjeve marmelade ali potrosite s sladkorjem. Zraven ponudite kozarček eko mleka – nezavretega.

Poletni brodet
Očiščene sipe ali kalamare operite v osoljeni vodi (mrzla voda in groba morska sol), odcedite in narežite na majhne koščke.

    Če nimate sveže ribe, vzemite sardelne fileje, vložene v kozarec.
Mole (če ni druge ribe, vzemite sardele) očistite, odstranite kost - filirajte, operite v osoljeni vodi in odcedite. V hladno kozico dajte veliko svežega česna, mlade čebule in malo olja. Postavite na štedilnik in ko čebula oveni in zadiši, dodajte na kocke narezan zrel paradižnik, sveži majaron ali baziliko in na hitro pocvrite. Dodajte malo vroče vode in na kocke narezane ribje fileje ter malo kisa ali limone. Kuhajte počasi približno pol ure. Na koncu dodajte malo masla.

Polenta v pečici
Polentno moko presejte. kuhajmo 07 2010bČe vam je kaj ostane, vrečko tesno zaprite, da ne pridejo metulji. V kozico dajte pol eko mleka in pol vode in ščepec morske soli. Ko skoraj zavre, odmaknite z ognja, s pestjo dodajajte moko in mešajte z metlico za stepanje. Zamesite redko koruzno testo, ki ni ne močnik ne žganci. Polenta bo veliko boljša, če dodajate moko in ne tekočino.
Pekač namažite z oljem in vanj stresite zakuhano polento. Pokrijte z drugim pekačem in dajte v toplo pečico. Pecite približno 40 minut na 200 stopinjah Celzija. Pečeno lahko potresete s sveže naribanim trdim sirom in narežete na kocke.

Pavlič E., Kuhajmo, Ognjišče (7) 2010, str. 98

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh