Oh, ti virusi!

Prvo opozorilo sem zlahka spregledala. Rahla utrujenost, nič takega. Drugo opozorilo sem sicer opazila, a se zanj še vedno nisem zmenila. Samo malo me je bolelo v žrelu, jaz pa sem imela še kup neodložljivih opravkov. Potem … Tretjega opozorila ni bilo več. Obležala sem v postelji.

znanstvene skrivnosti12 2019aNizke temperature, zgodnja tema in premalo gibanja na svežem zraku so med zimskim časom idealna kombinacija za oslabitev našega telesa. Posledično sem bila tudi sama bolj dovzetna za okužbo z virusi. Ti mikroorganizmi so povsod okoli nas, a če smo zdravi, nam najpogosteje sploh ne pridejo do živega. Če pa smo pod stresom, premalo spimo, nepravilno jemo …, potem se (vsaj) prehladu med zimo praktično ne moremo izogniti.

PREHLAD IN GRIPA – BOLEZNI, KI JU PRENAŠAJO VIRUSI
Virusi so drobni organizmi, ki jih s prostim očesom ne moremo videti. Njihova posebnost je, da zelo hitro mutirajo.

    KAJ VIRUSI NAREDIJO NAŠIM CELICAM?
    znanstvene skrivnosti12 2019bZima je. Okužili ste se z enim od mnogih virusov prehlada. Na zunaj se najprej ne vidi popolnoma ničesar, v vašem telesu pa se dogaja prava drama! Ne samo, da virusi vstopijo v celice vaše ustne sluznice, ampak jih tudi spretno prelisičijo. Ali si predstavljate tovarno, ki zelo hitro izdela ogromno količino enakih izdelkov? Tako deluje tudi celica, ki jo je ugrabil virus. Celica namreč izdeluje ogromno kopij svojega ugrabitelja: virusni dedni material in njegovo posebno beljakovinsko ovojnico. Kmalu v vaši celici nastane množica novih virusov, ki se sprostijo iz celice in okužijo naslednje celice. Izrabljena celica pa propade. Ko je takih celic ustne sluznice veliko ..., se pri vas že začnejo kazati prvi znaki prehlada.znanstvene skrivnosti12 2019c
To pomeni, da se njihov dedni zapis neprestano spreminja, zaradi česar lahko večkrat zbolimo za gripo ali prehladom, saj naš imunski sistem nanje še ni navajen. Ali obožujete nakupovalne centre in množične dogodke? Odlična kombinacija, da obležite v postelji! Virusi, ki prenašajo gripo in prehlad, se namreč širijo s kihanjem, kašljanjem in neposrednim stikom z bolnikom. Prav zato ni zaman nasvet, da si po prihodu domov vedno dobro umijte roke.

NE ZBOLIŠ, KER SI PREMALO OBLEČEN. ZBOLIŠ ZARADI VIRUSOV.
Toplo se obleci, da se ne prehladiš! To je eden izmed najpogostejših nasvetov v zimskem času. V resnici nisem zbolela zato, ker si nisem oblekla še dodatnega puloverja. Zbolela sem zaradi okužbe z virusi. Seveda, pozimi so razlike v temperaturi med našim stanovanjem in okoljem precej večje kot poleti. Saj si predstavljate, kakšen temperaturni šok doživi vaše telo, ko se zjutraj iz tople postelje odpravite v ledeno mrzlo jutro? To telesu predstavlja stres, zato je imunski sistem oslabljen in hitreje podleže virusom.

ZAKAJ ME BOLI GRLO? NE GRLO, ŽRELO!
Bolečina v mojem grlu vedno bolj narašča. Težko požiram. No, v resnici me ne boli grlo, ampak žrelo. Žrelo se namreč nahaja takoj za ustno votlino in predstavlja povezavo med prebavnim sistemom in dihalno potjo. Grlo pa se nahaja precej nižje od žrela in nam omogoča oblikovanje glasu. Ko torej pravimo, da nas boli grlo, največkrat mislimo na pekočo bolečino v žrelu. V tem času namreč virusi napadejo celice naše ustne sluznice. Ta nabrekne in se vname, nas pa vedno bolj boli. Če pa nas kmalu začne boleti tudi nižje (torej v grlu), je to lahko začetek druge bolezni, zato se moramo nujno odpraviti k zdravniku.

znanstvene skrivnosti12 2019d

ZAKAJ DRAŽEČEGA KAŠLJA PREPROSTO NE MOREM ZADRŽATI?

    ALI VEŠ?
    - Naša slina je naravni sovražnik bakterij in virusov.
    - Gripo povzročajo virusi influence A, B in C. Ker se virusi neprestano spreminjajo, je treba stalno spreminjati tudi cepivo.
    - Telo izloča histamin, kar sproži kihanje. Tako se skuša naše telo znebiti virusov v nosni votlini. Slaba stran tega mehanizma je, da se na tak način virusi tudi razširjajo.
    - Prehlad in gripo povzročajo virusi, angino pa bakterije.
    - Z antibiotikom virusnih obolenj ne moremo pozdraviti. Antibiotiki namreč delujejo le proti bakterijam, in ne proti virusom.
    - Poleg človeških virusov poznamo tudi rastlinske in celo bakterijske viruse! Ti virusi ne morejo okužiti človeka.znanstvene skrivnosti12 2019katarina

Čez nekaj dni začnem kašljati. Med boleznijo se namreč v naših dihalnih poteh nabira sluz, zaradi česar se sproži refleks kašlja. A moj kašelj ni nič kaj prijeten. Včasih začnem kašljati in sploh ne morem nehati. Ali se je tudi vam kdaj zgodilo, da je bil vaš kašelj suh in dražeč? Takrat je sluznica žrela suha in vzdražena, zato nas kar refleksno sili h kašlju. V žrelu in bronhijih imamo živčne receptorje, ki zaznavajo različne dražljaje, od prahu do tobačnega dima. Od tam se informacija prenese v naše možgane. Tega se ne zavedamo, zato tudi odziva – silovitega kašlja – ne moremo nadzorovati. Pomagamo si lahko s pastilami ali sirupi, ki obložijo našo sluznico in jo tako mehanično ščitijo pred dražljaji, ki bi sicer izzvali kašelj.

SMRKANJE PREDSTAVLJA LEPLJIVO OBRAMBO
Seveda še ni konec. Skupaj s kašljem se pojavi še smrkanje: začne se povečano izločanje sluzi v nosno votlino. Tako poskuša moje telo ustvariti obrambni zid, ki bi virusom preprečil vstop v telo.
Po hektolitrih čaja in kilogramih limone, mnogo urah ležanja v postelji in veliko spanja sem (končno) ozdravela. Saj veste: prehlad traja sedem dni, če ga zdravimo, in en teden, če ga ne.

 

PREHLAD ALI GRIPA?
Tako prehlad kot gripa sta okužbi zgornjih dihal, a med njima obstajajo pomembne razlike. Medtem ko se simptomi pri gripi razvijejo zelo hitro po okužbi (po navadi od enega do dveh dni), se pri prehladu simptomi pokažejo kasneje, hkrati pa so manj intenzivni in hitreje minejo. V obeh primerih pomagata predvsem počitek in dovoj tekočine.

ŠOLN, Katarina (Znanstvene skrivnosti). Ognjišče, 2019, leto 55, št. 12, str. 70-71.

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh