Najbolj krvoločne žuželke … komarji!

znanstvene skrivnosti06 2021aPonoči ne morem spati. Ves čas slišim tiho brenčanje komarja, zjutraj pa sem vsa popikana. Zveni znano? Običajno komarji pikajo le ponoči, invazivni tigrasti komarji, ki so se pri nas pojavili pred dobrimi 15 leti, pa se hranijo predvsem podnevi! Kako daleč lahko komarji letijo, kako najdejo svoje žrtve, kje živijo komarjeve ličinke in kdo se pravzaprav sploh prehranjuje s krvjo, izveste v tokratni rubriki.

»Če mislite, da ste premajhni in premalo pomembni, da bi kaj spremenili, očitno še nikoli niste spali v sobi skupaj s komarjem.« (Michelle Walker)

    Tigrasti komar izvira iz Azije. V zadnjih 30 letih se je močno razširil, predvsem s pomočjo dormantnih jajčec, odpornih na izsuševanje in nizke temperature, ki so jih ljudje s transportom rabljenih avtomobilskih gum nevede raznesli po svetu. V Sloveniji so ga prvič opazili leta 2005. Tigrastega komarja prepoznamo po črno-belem vzorcu, ki spominja na tigrove proge. Samice se prehranjujejo predvsem podnevi in so pri tem precej agresivne.
JEDILNIK: ONA BI KRI, ON PA RASTLINSKI SOK
Čeprav so mnogi ljudje zaradi srbečih pikov prepričani, da je glavna hrana komarjev kri, temu ni tako. Na komarjevem jedilniku so namreč predvsem različni rastlinski sokovi in cvetni nektar. Le samice komarjev so tiste, ki se po parjenju še dodatno hranijo s krvjo in tako pridobijo potrebne beljakovine za razvoj jajčec. Ali veste, da se samo 10 % vrst komarjev prehranjuje s človeško krvjo? Poleg nas so lahko gostitelji tudi drugi sesalci in ptice, pa tudi plazilci in dvoživke.

ZAKAJ MENE KOMARJI PIKAJO, TEBE PA NE?
Samice komarjev si pri iskanju svojega krvavega kosila pomagajo z različnimi signali, ki jih oddajamo ljudje,
    Ali veš?
    - Na svetu živi več kot 3500 vrst komarjev, več kot tri četrtine jih živi v tropskem in subtropskem pasu. V Sloveniji se pojavlja 30 vrst.
    - Samice komarjev lahko spijejo trikrat toliko krvi, kot je njihova teža.
    - Samice tigrastih komarjev odložijo jajčeca približno 60 ur po hranjenju s krvjo.
    - Komarji se čez dan zadržujejo v senčnih in vlažnih okoljih, kot sta visoka trava in živa meja.
    - Z ličinkami komarjev se hranijo dvoživke (žabe, paglavci) in ličinke kačjih pastirjev, ki jih po nekaterih ocenah lahko pojedo tudi 100 na dan.
    - Odrasli komarji so na jedilniku netopirjev in nekaterih vrst ptic.
    - Komarje naj bi najmanj privlačili bela in rumena barva.
ne da bi se tega sploh zavedali. Eden izmed njih je ogljikov dioksid, ki ga z dihanjem sproščamo v okolico. Samice to zaznajo že na razdalji 35 m. A dihajo tudi druge živali v okolici … Komarji se zato orientirajo tudi na podlagi vonja. Lahko bi rekli, da jim nekateri ljudje »dišijo« bolj kot drugi.Telesni vonj je zmes hlapljivih kemikalij, ki jih naše telo izloča skozi kožo, med njimi pa so tudi take snovi, ki privabljajo komarje. Različni ljudje imajo različen telesni vonj. Razlog se skriva v različni sestavi bakterij, ki živijo na naši koži in razgrajujejo znoj. Tisti, ki naj bi imeli večjo pestrost bakterij, naj bi manj »dišali« komarjem. A če ne dišite eni vrsti komarjev, to še ne pomeni, da nikoli ne boste popikani. Prav lahko se zgodi, da bo vaš vonj privabil druge vrste komarjev …

znanstvene skrivnosti06 2021cJAJČECE – LIČINKA – BUBA – KOMAR
Ko je vaša srbeča oteklina komarjevega pika le še bled spomin, samice komarjev tik nad vodno gladino odložijo drobna jajčeca. Ko jajčeca zalije voda, se iz njih izležejo podolgovate ličinke. Njihov tek je nenasiten, saj hitro rastejo in se vmes tudi večkrat levijo. Na njihovem jedilniku se najpogosteje znajdejo različni vodni mikroorganizmi in organski drobir. Po 5 do 10 dneh se zabubijo. Buba, ki lebdi pod vodno gladino, je naslednja in hkrati zadnja vodna stopnja komarja. Iz nje se po določenem času izleže odrasel komar. Ali veste, da razvojni krog komarjev poleti traja le približno teden dni?

znanstvene skrivnosti06 2021aaOD CVETLIČNIH LONČKOV DO SVEČ NA POKOPALIŠČU
Komarji niso preveč dobri letalci, po navadi ne letijo več kot 100 m od vodnega mesta, kjer so se izlegli. A tudi, če v vaši bližini ni stoječe vode, vas lahko presenetijo tigrasti komarji. Ti lahko namreč svoja jajčeca odlagajo tudi v različne pozabljene človeške predmete, pa naj bo to prazen cvetlični lonček, ponjava, na kateri se zadržuje deževnica, ali odrabljena sveča na pokopališču. Za razvoj ličink tigrastega komarja zadostuje že 0,6 cm vode! znanstvene skrivnosti12 2019katarinaČe se torej želite izogniti roju komarjev, skrbno odlivajte vso vodo, ki se po dežju zadržuje na ali v različnih predmetih. Drugače lahko po enem tednu kar pozabite na brezskrbno uživanje na domačem vrtu …



znanstvene skrivnosti06 2021bKOMARJI KOT PRENAŠALCI BOLEZNI
S komarjevim pikom ne dobimo zgolj srbeče otekline, ampak lahko v naše telo zanesejo tudi nevarne viruse in praživali. Vzrok se skriva v njihovi ekologiji, saj samica komarjev sesa kri več različnih gostiteljev (človeških in živalskih). Če je eden izmed gostiteljev okužen, se okuži tudi komar, ki ob naslednjem sesanju krvi preko sline zanese patogene v novega gostitelja. Različne vrste komarjev lahko prenašajo različne patogene. Tako se s komarjem mrzličarjem prenaša plazmodij (pražival), ki povzroči malarijo. Različne vrste tigrastih komarjev prenašajo virus rumene mrzlice, virus Zahodnega Nila, virus zika, virus denge in virus čikungunje. Čeprav so te bolezni značilne predvsem za tropski pas, se zaradi širjenja komarjev, ki jih prenašajo, lahko tropske bolezni pojavijo tudi v Evropi.

ŠOLN, Katarina (Znanstvene skrivnosti). Ognjišče, 2021, leto 57, št. 6, str. 74-75.

Zajemi vsak dan

Svetniki so najboljše priče Kristusovega vstajenja, s katerim je v korenini že premagano zlo, pred katerim trepečemo.

(Anton Strle)
Ponedeljek, 29. April 2024
Na vrh